U Ulici Pavla Rittera Vitezovića protekle subote postavljena je umjetnička instalacija AutomaTic talijanskog umjetnika Giovannija Morbina koja ondje ostaje do 31. prosinca 2020. Instalacija se  sastoji od deset pokretnih rampi koje se pri prolasku pješaka aktiviraju i zaustavljaju pod kutom od sedamdeset stupnjeva.

Prolaznici lišeni konteksta umjetnikova opusa ulicom mogu prošetati ne pridajući zaustavljenim rampama posebnu pažnju. No ova instalacija poziva na opažanje „upisane opasnosti“, naime kut pod kojim se podignute rampe zaustavljaju isti je kao kut koji s tlom stvara ruka u fašističkom pozdravu.

Umjetnička instalacija Giovannija Morbinija

Pokretne rampe Giovannija Morbina u Vitezovićevoj ulici / Foto: Ivica Nikolac

Giovanni Morbin ovim se radom nastavlja na seriju radova „Kut pozdrava“ te ostaje vjeran umjetničkoj strategiji kojom, riječima kustosa Daniele Capre, namjerno izbjegava jasnoću i didaktičnost i ne odaje svoj politički stav.

Ono što pak instalacija komunicira jest da i nakon gašenja političkih režima i odricanja od određenih ideologija, neki obrasci mišljenja i destruktivni nagoni ipak nastavljaju tinjati u pozadini.

Nakon više od sto godina od početka D’Annunzijeve okupacije Rijeke, u tijeku koje se uvelo korištenje „rimskog pozdrava“, Giovanni Morbin stavlja nas u stanje pripravnosti pri susretu s instalacijom. Prolazeći kroz postav možemo izbjeći interakciju s rampama, no jesmo li im zaista uspjeli pobjeći, smijemo li AutomaTic ispustiti iz vida?

Foto: Ivica Nikolac

Umjetnička instalacija bit će postavljena do 30. prosinca / Foto: Ivica Nikolac

Umjetnička instalacija postavljena je u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i programskog pravca Doba moći, a dio je serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru Izvrnuti džep u organizaciji riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Instalacija postavljena u sklopu  bogatog programa koji se tijekom cijele subote, 10. listopada održavao u prostoru MMSU-a i okolnim lokacijama.