Izložba jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Andreje Kulunčić Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete bit će postavljena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci od 22. veljače do 20. ožujka 2022.

Izložba koju, uz vizualnu umjetnicu Andreju Kulunčić, kustoski potpisuju Irena Bekić i Anca Verona Mihuleț dio je istoimenog umjetničko-istraživačkog projekta započetog 2019. godine. Ovim projektom autorica reagira na činjenicu da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti potisnute specifičnosti ženskog iskustva traume, pa čak i postojanje ženskog logora u kojemu je od 1950. do 1956. boravilo više od 850 žena osuđenih zbog povezivanja s Informbiroom. Kako se navodi u najavi, “režim u logoru sustavno je ugrožavao reproduktivno zdravlje kažnjenica, osjećaj etičke odgovornosti i skrbi za druge te isključivao njihove spolne specifičnosti. Zatvorenice su bile prisiljavane da kažnjavaju, nadziru i isljeđuju jedna drugu, što je, uz težak rad, rezultiralo njihovom dubokom traumom i dugogodišnjom šutnjom.”

U suradnji s feminističkom antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, Kulunčić zahvaća ovaj kompleksni problem strateški razvijajući projekt kroz nekoliko dionica i smjerova. Kroz prostorne umjetničke intervencije na lokalitetima Golog otoka i Svetog Grgura, izložbe, web stranicu, publikacije te nizom radionica, čitateljskih grupa i razgovora, nastoji dekonstruirati hotimičnu amneziju ženske povijesti Golog otoka i Svetog Grgura te otvoriti prolaz pamćenju.

Vizual izložbe Andreje Kulunčić

Postav izložbe i radionice “850 žena za 850 žena”

Izložba u Rijeci fokusira se na transformaciju ženskog tijela podvrgnutog ugnjetavanju ili traumi. Postav će biti podijeljen na prostor za promišljanje i komplementarno razmišljanje s vizualnim materijalima, na mjesto za gestualnu interpretaciju svakodnevne torture nad ženama na Golom otoku i Svetom Grguru u formi četverokanalne videoinstalacije, te na zonu sudjelovanja, koju svakodnevno izvodi umjetnica kroz različite akcije.

Crtež Andreje Kulunčić

Crtež Andreje Kulunčić

Dio tih akcija su radionice pod nazivom 850 žena za 850 žena, na kojim će se izrađivati glinene figurice koje žene zatvorene na dva otoka. Figurice će postati dio pokretnog spomenika koji će se izlagati kao cjeloviti rad na izložbama koje će uslijediti. Radionice su namijenjene ženama i održavat će se u Dvorani Jaslice MMSU-a tijekom trajanja izložbe, i to srijedom i petkom u 16 sati te četvrtkom, subotom i nedjeljom u 12 sati.

Kreiranje antispomenika na čitateljskim večerima

Tijekom trajanje izložbe održavat će se i čitateljske večeri na kojima će se čitat i diskutirati odlomci iz teorijskih knjiga vezani uz teme logora, traume i rodne specifičnosti, povezujući ih sa svjedočanstvima logorašica. Također, publika je pozvana da na traku od crvenog platna ispiše ime jedne od zatvorenica logora na Golom otoku i Svetom Grguru. Trake će zajedno s figuricama putovati u druge ustanove bivše Jugoslavije gdje će biti izložene kao pokretni antispomenik.

Prva čitateljska večer pod nazivom „Što je logor?“ održat će se u srijedu, 23. veljače u 18 sati, a moderirat će je antropologinja Renata Jambrešić Kirin. U petak, 4. ožujka u 18 sati slijedi „Moći užasa i granice solidarnosti“ uz moderatoricu, antropologinju Sarah Czerny, a u petak, 11. ožujka u 18 sati i posljednja čitateljska večer s feminističkom teoretičarkom Brigitom Miloš „Granice tijela: tragom nevolja s rodom“.

Informativna ploča na Golom Otoku, 2020. / Foto: Ivo Martinović

Informativna ploča na Golom Otoku, 2020. / Foto: Ivo Martinović

Sve informacije o rezervaciji termina za radionički dio izložbe mogu se pronaći na web-stranici projekta: http://www.zene-arhipelag-goli.info/izlozbe/mmsu-rijeka/

Važno je napomenuti da su unutar ovoga projekta, 64 godine nakon raspuštanja golootočkog logora, prvi put na lokalitetu ženskog političkog logora postavljene informativne table o njegovu ustroju i povijesti te je započeto vizualno obilježavanje ženske memorije kao oblik trajnog spomenika.

Otvorenje izložbe

Otvorenje izložbe u utorak, 22. veljače 2022. zamišljeno je kroz radionički i diskurzivni program. Postav će se moći pogledati od 14 sati, tijekom popodneva od 15 do 16,30 sati održat će se prva radionica izrade figurica od gline 850 žena za 850 žena, u 18 sati okrugli stol „Ženska strana Golog otoka“ uz Irenu Bekić, Renatu Jambrešić Kirin, Andreju Kulunčić, Ancu Verona Mihuleț i Dubravku Stijačić i u 19 sati svečano otvorenje.

Projekt „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ podržali su Neda Young, Zaklada Kultura nova, EPK Rijeka 2020, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Friedrich Ebert fondacija ured za jugoistočnu Europu i Rumunjski kulturni institut.

Grafički dizajn izložbe i publikacije projekta: Negra Nigoević
Suradnica na izložbi, MMSU Rijeka: Sabina Salamon
Produkcija projekta: Udruga MAPA/Maja Marković  i  Udruga Goli otok „Ante Zemljar“/Darko Bavoljak

(City lights plakati projekta postavljeni ispred MMSU-a / Foto: Ivo Martinović.)