UEFA

Hrvatska je na toj listi napredovala sa 27. na 22. mjesto (od 53. nacionalna nogometna saveza) koje i slijedeće godine osigurava četiri mjesta u kvalifikacijama za UEFA Ligu prvaka i Europsku ligu (petog predstavnika donosi 15. mjesto na pristupnoj listi).

Međutim, zbog promjene u pristupnoj listi po kojoj se od slijedeće godine za šest najbolje rangiranih nacionalnih saveza (Engleska, Španjolska, Njemačka, Italija, Francuska i Portugal) osigurava izravan plasman njihovih pobjednika nacionalnog kupa u grupnu fazu Europske lige, došlo je do korekcija u terminima uključenja u pretkolima za pojedine nacionalne saveze pa će tako i naš pobjednik kupa slijedeće godine kvalifikacije za Europsku ligu započeti u 2. pretkolu, a ne kao do sada kada je započinjao s natjecanjem od 3. pretkola.

Prema utvrđenoj pristupnoj listi i kalendaru natjecanja, Prvak Hrvatske uključuje se u drugom kvalifikacijskom kolu za UEFA Ligu prvaka (17./18.07.2012. i 24./25.07.2012.), a tri kluba u kvalifikacijska pretkola za Europsku ligu: pobjednik HNK-a i drugoplasirani klub Prve HNL u drugom pretkolu (19. i 26.07.2012.), a trećeplasirani klub Prve HNL u prvo kvalifikacijsko pretkolo koje je na rasporedu 05. i 12.07.2012. godine.

Ukoliko naš prvak bude uspješan u 2. i 3. kvalifikacijskom pretkolu, za plasman u neku od skupina Lige Prvaka čeka ga još jedno kolo kvalifikacija tzv. Play-off koji je predviđen za 21./22. i 28./29. kolovoz, a u slučaju poraza u 3. pretkolu, natjecanje nastavlja u Play-off terminu 23. i 30. kolovoza 2012. za ulazak u neku od skupina Europske lige.

Natjecanje po skupinama Lige Prvaka počinje 18./19. rujna, a skupine Europske lige 20. rujna 2012. godine.

Plasman Dinama u Ligu prvaka uz nadu da će dobre igre kapitalizirati i ponekim povoljnim rezultatom i osvajanjem bodova svakako će doprinijeti da još popravimo plasman na rang listi jer je 22. mjesto zadnje koje za trećeplasiranog iz prvenstva znači uključivanje u natjecanje za Europsku ligu već u 1. pretkolu dok bi svaki daljnji pomak u poretku prema gore značio kasniji početak natjecanja za 14 dana odnosno od 2. pretkola.

Uz objavu pristupne liste i kalendara natjecanja za natjecateljsku godinu 2012./2013., UEFA je u cirkularnom pismu ponovo upozorila nacionalne saveze da se, prema načelima međunarodnog kalendara natjecanja, nacionalna natjecanja (prvenstvo i kup) ne mogu igrati na iste datume utakmica kao UEFA natjecanja. To pravilo primjenjuje se i na subotu 25. svibnja 2013. za kada je predviđeno igranje finala Lige prvaka.

Oznake