Nakon što su se riječki gradski vijećnici krajem prošloga mjeseca složili oko potrebe izrade Akcijskog plana za sprečavanje vandalizma na području grada Rijeke kojim bi se, između ostalog, spriječilo šaranje po fasadama, akciju protiv zagađenosti Rijeke grafitima pokrenula je i riječka Udruga “Inovativni projekti”.

„Novi projekt zove se “gradobraz”, a aluzija je na riječ krajobraz gdje naglasak dajemo izgledu grada“, navode iz Udruge, dodajući kako je za kampanju snimljen i promotivni video.

Projekt će se provoditi tijekom 2020. godine, odnosno u vrijeme kada će naš grad nositi titulu Europske prijestolnice kulture, kako bi se građane upozorilo na ‘zagađenje’ kulturnih dobara i ostalih građevina grafitima.

Osim promotivnog videa, članovi udruge, kako navode, u okviru kampanje planiraju edukacije djece i mladih u riječkim školama, volonterske akcije te uspostavu partnerskih odnosa s javnim službama, privatnim tvrtkama, medijima i zainteresiranim građanima kako bi se ovaj problem neželjenih grafita riješio.

“Projekt je sufinanciran od strane Ureda Primorsko-goranske županije u studenom 2019. te se ostatak potrebnih sredstava planira prikupiti od Ministarstva kulture, Grada Rijeke te raznih donatora tijekom 2020. godine”, navodi se na stranicama Udruge.

Više o “Inovativnim projektima” i kampanji „Gradobraz“ dostupno je na stranicama Udruge.