U petak 28. 1. u 18 sati u Dječjoj kući (kompleks “Benčić”) u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka bit će održano predstavljanje jedinstvene knjige Blackbook Croatia, uredničkog tima Matije Vnučeca, Alena Milera i Krešimira Golubića, u nakladi Digital Graffiti uz prikladnu pop-up izložbu izabranih radova.

Broj mjesta je ograničen, a dolazak je obvezno prijaviti na mail prijave.programi@gkri.hr. Na predstavljanju moći će se i nabaviti primjerak knjige.

U knjizi su po prvi put objedinjeni radovi gotovo cjelokupne hrvatske graffiti scene. Radovi su predstavljeni kroz onaj najintimniji dio svakog crtača graffita, njihove skice uz pomoć kojih umjetnici kreću na put usavršavanja vještine izvođenja i osobnog stila svojih graffiti murala. Knjiga predstavlja 192 umjetnika sa 192 rada sakupljena u periodu od ljeta 2020. pa do jeseni 2021. godine.

Više o samoj knjizi otkrili su nam unaprijed autori Matija Vnučec i Alen Miler: „ Ideja za ovaj projekt nastala u ljeto 2020. nakon povratka s jednog graffiti festivala te listanja naših blackbookova u koje smo sakupljali radove drugih kolega grafitera. Budući da u Hrvatskoj nema sličnog izdanja koje bi popratilo cijelu scenu, došli smo na ideju da sakupimo radove što više hrvatskih crtača i od toga napravimo knjigu.

Iako je odaziv bio odličan i većina kolega kojima smo predložili ideju nas je podržala, sakupljanje materijala se odužilo na gotovo godinu dana, a cijelu situaciju je zakomplicirala situacija s Covidom i lockdownovima, ali i činjenica da je dio crtača zadnjih godina iselio iz Hrvatske te danas žive u Njemačkoj, Irskoj ili slično. Nakon gotovo godinu i pol dana od početne ideje danas s ponosom možemo predstaviti knjigu s kojom smo vrlo zadovoljni  jer je u njoj okupljeno preko 90% ljudi koji se bave ovim specifičnom granom umjetnosti.

U knjizi se nalaze radovi 192 umjetnika ulične umjetnosti iz Hrvatske, a zanimljivo je da je svaka stranica unikatna i posebna na svoj način, od skica izvučenih samo olovkom do full color stranica obojanih markerima, vodenim bojama i drugim slikarskim tehnikama.

Sama knjiga je hommage ljudima koji su na početku stvaranja scene crtali, crtačima koji su trenutno aktivni da se predstave svojim radovima, ali i poticaj i ideja za razvitak individualnog stila svim budućim crtačima grafita“.

O autorima

Matija Vnučec, rođen 1983. godine u Kutini. Živi i radi u Garešnici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Učiteljskoj akademiji u Petrinji diplomirao smjer predškolski odgoj te do danas ima 15 godina radnog staža u dječjem vrtiću. Za vrijeme srednje škole kroz hip hop kulturu upoznao se sa graffitima te od 2005. g aktivno djeluje na hrvatskoj graffiti sceni.

Alen Miler, rođen je 1977. godine u Sisku, a do polaska u srednju školu živi u Kutini. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, nastavnički odjel, u klasi E. Kokota i Lj . Stahova . Osim što je likovni pedagog sa višegodišnjim stažem u osnovnoj školi, majstor je za tetoviranje te vlasnik tattoo salona. Dolaskom u Zagreb zbog školovanja, 90tih godina 20.stoljeća, počinje pratiti graffiti umjetnost koja mu postaje opsesija. Osim slikarstva i tetoviranja, od 1998.godine se bavi oslikavanjem zidova i graffiti umjetnošću. Radove je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas živi, radi i stvara u Kutini, a ponekad i negdje blizu vas.

Krešimir Golubić Leon (GSK), rođen u Zagrebu 1973. Za graffiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80 ih kad su se prvi radovi pojavili u Zagrebu. Sprej prvi put uzima u ruke 1987., no pravi početak bavljenja graffitima je 1991. godine, nakon posjete Berlinu. S dvojicom prijatelja pokreće jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu GSK Crew (1993.) . Redovno sudjeluje na umjetničkim festivalima te održava dječje radionice i predavanja na temu ” Graffiti su umjetnost a ne vandalizam”. Član HDLU od 2020. godine.