Učenici 5. razreda OŠ–SE Dolac koji pohađaju predmet Građanski odgoj i obrazovanje danas su u sklopu nastave održali online nastavni sat na kojem je gostovao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Učenici su u razgovoru s gradonačelnikom postavljali niz pitanja i iz prve ruke doznali koje su dužnosti gradonačelnika i čime se on sve bavi u svojem radnom danu.

Zanimalo ih je i zašto se kandidirao za gradonačelnika, te koliko je posao gradonačelnika zanimljiv, koliko je zahtjevan.

A pitali su ga i što očekuje od svog nasljednika.

“Od budućeg gradonačelnika prvenstveno očekujem da radi za dobro Riječana i Rijeke, a vama želim da budete uspješni u školi i u životu te da uvijek vodite računa o tome da ste Riječani i da volite Rijeku“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

Grad Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je u svoje osnovne škole uveo Građanski odgoj i obrazovanje kao nastavni predmet, točnije izvannastavnu aktivnost.

Rijeka je to učinila kako bi promicala nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvijala ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava ali i na razumijevanju života u građanskom društvu.

Riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja koncipiran je na postavkama progresivnog društva građana koji razumiju svoju ulogu u političkim procesima i institucijama s ciljem stvaranja pravednijeg i solidarnijeg okruženja za svih, odnosno, osnovni cilj uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja bio je doprinijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva.

Nastava Građanskog odgoja i obrazovanja je iskustvena, terenska i praktična, pa je i ovaj sat, koji se zbog epidemioloških razloga održao putem Zoom platforme, imao za cilj učenicima približiti funkciju gradonačelnika i pojasniti što ona podrazumijeva.

Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) provodi se u riječkim osnovnim školama od 2016/2017 školske godine po modelu već ranije u Rijeci uvedenog, iznimno uspješnog programa – „Moja Rijeka“.

Nastava se provodi od 5. do 8. razreda, jednom do dva puta tjedno, s fondom sati do 70 sati godišnje, a u središte procesa stavlja učenike i njihov kognitivni, socijalni, psihološki i emocionalni razvoj. GOO je interdisciplinarno područje pa tako  i učitelji provoditelji dolaze iz različitih struka – profesori, učitelji, pedagozi, povjesničari, psiholozi, filozofi, sociolozi i edukacijski rehabilitatori. Svi učitelji provoditelji prolaze obveznu opsežnu edukaciju koja je za njih besplatna.

Grad Rijeka je do sada za implementaciju programa te i popratne aktivnosti edukacije učitelja, izradu i tisak materijala za učenike i učitelje, honorare učitelja provoditelja GOO-a, promotivne materijale, istraživanje uspješnosti programa i njegove provedbe uložio ukupno 1.795.149,83 kune.

Valja podsjetiti da je riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja preuzelo 13 hrvatskih gradova, županija i osnovnih škola. Naime, Grad Rijeka je besplatno ustupio sve materijale za provedbu riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja školama, gradovima i županijama koji su prepoznali njegovu vrijednost  i  provode ga na svom području. To su gradovi Pula, Pazin, Umag, Labin, Poreč, Rovinj, Sisak, Osijek i Opatija, zatim Istarska, Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija te Osnovna škola Ludina iz Sisačko-moslavačke županije.

Kvalitetu riječkog GOO-a prepoznao je i Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece dodijelivši mu nagradu Naj akcije 2017. godine. Iste godine Udruga gradova, u sklopu dodjele priznanja pod nazivom INpuls, proglasila je „riječki model” GOO-a najboljim u kategoriji „Grad građana”, kategoriji s najviše nominiranih gradova odnosno projekata.

U 2018. godini Europska komisija objavila je analizu politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama članicama EU za 2018. godinu. U dijelu analize koji se bavi Hrvatskom posebno je istaknut „riječki model“ GOO-a. Hrvatski pravni centar i Udruga gradova, partneri na projektu Gradovi za jednakost, izradili su Indeks „Gradovi za jednakost” namijenjen gradovima koji žele unaprijediti svoju praksu u području promicanja jednakosti. Grad Rijeka je za „riječki model“ GOO-a 2019. godine dobio nagradu „Gradovi za jednakost“ kao najbolje ocijenjen grad za osobito istaknutu praksu u području jednakosti.