Promocija knjige “Fiume fantastika” održala se 28. kolovoza 2021. u zgradi Palazzo Michiel u Veneciji, u organizaciji Hrvatskog paviljona u partnerstvu s Caparol Hrvatska. Promociju prati i niz javnih vodstava izložbenim paviljonom “Togetherness / Togetherless”.

Knjiga ‘Fiume Fantastika’ nastala je kao rezultat istraživanja fenomena grada Rijeke koje je proveo DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

O knjizi su govorili urednici Idis Turato, kustos hrvatskog paviljona i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Vedran Mimica, profesor na IIT College of Architecture Chicago, te Maroje Mrduljaš, autor tekstova i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

U programu su sudjelovali ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, zamjenica gradonačelnika grada Rijeke Sandra Krpan, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić – Samaržija, te voditeljica DeltaLaba i članica autorskog tima hrvatskog paviljona Morana Matković.

“Izložba ‘Fiume Fantastika’, kao i ova publikacija, bila je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Naš je grad nosio ovu titulu u jednoj od najzahtjevnijih godina za sve nas. Unatoč ekstremnim okolnostima, projekt je bio uspješan. Donio je značajne promjene i imao mnoge pozitivne rezultate koji su pridonijeli razvoju grada. Također je pozitivno utjecao na percepciju Rijeke i okolice, ne samo u Hrvatskoj već i cijeloj Europi. Jedan od ovih pozitivnih rezultata je i veliki uspjeh izložbe „Fiume Fantastika; Fenomeni grada“ koja je kroz deset paviljona objašnjavala burnu povijest modernog urbanog razvoja Rijeke u razdoblju od gotovo dva stoljeća.  Građani Rijeke, okolice i inozemstva okupljali su se oko ovih paviljona, stvarali veze te razmjenjivali znanja i iskustva. Izložba je postala novo, popularno urbano središte stvarajući time jedanaesti paviljon – ljude. Taj rezultat, jedanaesti paviljon, predstavlja Rijeku. Grad raznolikih ljudi okupljenih na jednom mjestu”, rekla je tom prigodom zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, dodajući da je definitivan dokaz kvalitete izložbe “Fiume Fantastika”, kao i popratne publikacije, činjenica se što je na velikom bijenalu u Veneciji postavljen i hrvatski paviljon.

“Projekt EPK potiče nas da nastavimo s misijom izgradnje modernog, urbanog grada kulture. Na tom nasljeđu Grad Rijeka planira graditi strateški razvojni smjer koji će pomoći stvaranju novih programa i prostora te razvijanju suvremenih načina obrazovanja i podizanja svijesti”, poručila je Krpan.

Tri cjeline knjige

Prva cjelina knjige donosi problemske tekstove strukturirane oko tema izložbenih paviljona koji su dio postava izložbe ‘Fiume Fantastika: Fenomeni grada’ a objašnjavaju fenomene ključne za Rijeku. Druga cjelina posvećena je paviljonu “Togetherness / Togetherless” kao odgovor na pitanje kustosa ovogodišnjeg izdanja Venecijanskog bijenala – „How we will live together?“.

Treći dio knjige čini čitanka (reader) Urbanih studija, novoosnovanog specijalističkog studija pri Sveučilištu u Rijeci, gdje su okupljeni tekstovi nastali kao rezultat istraživanja globalnih i lokalnih povijesnih, političkih, kulturnih, ekonomskih i arhitektonskih utjecaja na razvoj grada Rijeke.

Hrvatski paviljon “Togetherness / Togetherless”, član zajednice kustosa nacionalnih paviljona Curators Collective, od 27. do 29. kolovoza 2021. sudjeluje kao partner u realizaciji popratnog programa 17. Venecijanskog bijenala – međunarodne izložbe arhitekture.

Izdavač knjige je Sveučilište u Rijeci, urednici su Vedran Mimica, Maroje Mrduljaš i Idis Turato, a autori tekstova okupljenih u knjizi su Kristian Benić, Velid Đekić, Tvrtko Jakovina, Vedran Mimica, Davor Mišković, Maroje Mrduljaš, Federico Carlo Simonelli, Luka Skansi, Mojca Smode Cvitanović, Marina Smokvina, Deyan Sudjic i Idis Turato.