Postavljenjem prvog drvenog paviljona u centru grada, u Ulici Erazma Barčića, započela je realizacija programa „Zeleni paviljoni“ u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Riječ je o drvenim paviljonima koji su izgrađeni 2018. godine u Rijeci tijekom europskog skupa studenata arhitekture EASA, u sklopu pilot-programa Slatko i Slano, i koji su danas, postavljanjem na prvoj od tri predviđene lokacije, započeli svoju priču u kojoj postaju nova mjesta za odmor i druženje. Učvršćenih konstrukcija i ozelenjeni mirisnim biljem, zeleni paviljoni postaju nova skrovišta svih riječkih generacija.

Drvene paviljone izradili su studenti arhitekture na svojim radionicama, a već tada je dio njihovih radova predviđen da može ući u trajnu uporabu i postati dio urbanog pejzaža grada.

Od trenutka kada su naši gosti iz raznih dijelova Europe izradili ove zanimljive objekte, vlada velik i raznolik interes za njihovim korištenjem. Što se tiče ovih prvih šest paviljona, vrlo brzo smo postigli dogovor sa svima uključenima u ovaj projekt i drago mi je da unatoč pandemiji ipak nismo previše propustili proljetno vrijeme za njihovo postavljanje. Cilj je građanima omogućiti da žive u ljepšem okolišu kroz postavljanje jednostavnih konstrukcija, koje je lako održavati i premjestiti“, kazao je Renato Stanković iz sveučilišnog Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab.

Cilj je građanima omogućiti da žive u ljepšem okolišu kroz postavljanje jednostavnih konstrukcija, koje je lako održavati i premjestiti – Renato Stanković

Podršku projektu dalo je i Komunalno društvo Čistoća, a Bia Gec i Mirta Stipeč pojasnile su koja će to vegetacija krasiti Zeleni paviljon na ovoj lokaciji: „Osnovna ideja je da paviljoni budu čim zeleniji, ujedno mirisni i cvjetni. Odlučili smo se za vrlo raznolik biljni materijal, kako bi boravak u tim budućim zelenim sobama bio čim više nalik boravku u prirodi. U ovim loncima i kanticama koji su u Riperaju postali vaze naći ćete mediteransko aromatično bilje, cvatuće grmove i trajnice, te ornamentalne trave. Uz svaki paviljon dolaze i velike vaze sa brzorastućim penjačicama, kako bi u budućnosti dobili zeleni krov, a naše male sugrađane će razveseliti lončići sa šumskim jagodama“.

Dio obnovljen u Riperaju

Osim osmišljavanja i sadnje zelenila, KD Čistoća je u radionici za sitne popravke Riperaj obnovila stare stolice, koje su postavljenje u paviljone s drvenim panjevima, a sve je obojeno narančastom bojom, zaštitnim znakom riječkog skupa EASA.

Djelatnici KD Čistoće brinut će se o zelenilu, ali su ujedno izrazile nadu da će građani ne samo uživati u ovim malim gradskim oazama i čuvati ih, već i da će se vremenom prigrliti i sami zalijevati.

Osim u Ulici Erazma Barčića drveni paviljoni će se u narednim tjednima postaviti i na Klobučarićevom trgu te na Delti. Na Klobučarićevom trgu će, nakon postavljanja paviljona u narednim tjednima, udruga Urbani separe u skladu sa svojim planom uređenja postavljati vaze, tegle, klupice i vegetaciju, a u procesu će sudjelovati i Mjesni odbor Školjić-Stari grad. Na Delti će pak inicijativa građanki također postaviti ostatak elemenata u sklopu svojeg plana uređenja: prečke, klupice, mreže i vegetaciju.

Tri zelene gradske oaze

Postavljanje zelenih paviljona na ovim trima lokacijama bit će svojevrsni poticaj građanima da, u suradnji s Gradom Rijekom, mjesnim odborima te projektom Rijeka – Europska prijestolnica kulture predlože neke druge lokacije na kojima se drveni paviljoni, kojih još ima u skladištu, mogu postaviti.

Inače, ”Zeleni paviljoni” su program koji je osmišljen unutar EPK cjelina Slatko i slano te Zeleni val, u produkciji Rijeke 2020 i Sveučilišta u Rijeci, Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – DeltaLab, te u partnerstvu s Odjelom za urbanizam Grada Rijeke, KD Čistoćom, RiUse centrom, Sekcijom mladih DAR te partnerima: Mjesnim odborom Brajda-Dolac, Mjesnim odborom Školjić-Stari grad, Urbanim separeom i inicijativom građanki pod vodstvom Sare Stojaković, Tene Vičević Dunaj i Darije Vozila.

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content