Gradonačelnik Filipović tako je prisustvovao prijemu kojeg je za uzvanike održao novosadski gradonačelnik, a potom i službenoj ceremoniji otvaranja za visoke uzvanike u Srpskom narodnom pozorištu te na centralnom događaju svečanog otvaranja Evropske prijestolnice kulture na jednom od glavnih gradskih bulevara.

“Novi Sad i Rijeka dugo njeguju prijateljske odnose i drago mi je da sam u mogućnosti biti ovdje u trenutku otvaranja novosadskog EPK koji se, kao i riječki EPK projekt, održava u specifičnim uvjetima pandemije covida što nije lako. Naime, razvijanje i jačanje kulture i kulturne scene u vrijeme epidemioloških mjera i ograničenja zaista nije jednostavno, no upravo je Rijeka pokazala i dokazala da se to ipak može. Stoga vjerujem da će i novosadski EPK biti jači od pandemije”, kaže gradonačelnik Marko Filipović.

Prijem kod novosadskog gradonačelnika

Prijem kod novosadskog gradonačelnika

Uz gradonačelnika Filipovića, otvaranju EPK u Novom Sadu prisustvuju i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

Tijekom boravka u Novom Sadu gradonačelnik Filipović održao je i bilateralni sastanak s Düsenom Kasseinovom, generalnim tajnikom Međunarodne organizacije turkijske kulture –TURKSOY te gradonačelnikom turskog grada Bursa Alinurom Aktaşom.

Otvorenje Europske prijestolnice kulture u Novom Sadu pod nazivom Doček 7530 spaja početak godine u kojoj Novi Sad nosi titulu s dočekom nove godine po Gregorijanskom kalendaru pa tako, kako kažu organizatori, spaja i dvije umjetnosti, dva pisma, dvije nove godine, dva dana i dva načina računanja vremena.

Bilateralni sastanak s Düsenom Kasseinovom i Alinurom Aktaşom

Bilateralni sastanak s Düsenom Kasseinovom i Alinurom Aktaşom

Svečano otvorenje uz predstavu i koncerte na 40 lokacija

Centralni događaj svečanog otvaranja Europske prijestolnice kulture u Novom Sadu počeo je u simboličnih 20.22 sata izvedbom predstave „Zeniteum :: 2022“ redatelja Dragana Živadinova, a koja je kroz umjetnost slavila velikane  srpske znanosti – Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića. Program se potom nastavio nastupima glazbenika na 40 novosadskih lokacija.

Uspješna dugogodišnja suradnja Grada Rijeke i Grada Novog Sada, koja se odvijala prvenstveno na području kulture, formalno je potvrđena 2011. godine potpisivanjem Inicijative o uspostavi prijateljske suradnje između dva grada, a suradnja Rijeke i Novog Sada dodatno se intenzivirala na projektima Europske prijestolnice kulture.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije