Završnom izložbom radova nastalih na radionicama zatvoren je veliki skup europskih studenata arhitekture (EASA – European Architecture Students’ Assembly) u Rijeci. Skup je okupio čak 600 mladih ljudi koji su zajedno živjeli i radili u Exportdrvu.

Kao dio programa Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, RE:EASA bio je zasnovan na obnovi industrijskih prostora u Rijeci te na naglašavanju važnosti ponovnog korištena različitih materijala i resursa. Tijekom dva tjedna i 40 radionica, studenti iz cijeloga svijeta su doprinijeli svojim idejama i praktičnim vještinama. Na završnoj izložbi su posjetitelji imali priliku vidjeti konačne proizvode tog rada.

Izložen je tako novi most od užadi preko Mrtvog kanala, tri metra visoka instalacija od plastičnih vrećica – Lighthouse/Svjetionik, nova aluminijska vrata skladišta Exportdrva napravljena od limenki, novi vidikovac na izbočenju zgrade Exportdrva, neobična djela od prašine, razne drvene konstrukcije za održavanje glazbenih festivala i drugi radovi. Za konstrukcije se predviđa da će moći ući u trajnu uporabu i postati dio urbanog pejzaža grada.

Razgovarali smo s tutorima i studentima o njihovim idejama te konačnim dojmovima o RE:EASA-i i gradu Rijeci.