Od 13. do 29. studenog prizemlje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u kojem je u sklopu programa Europske prijestolnice kulture trenutno postavljena izložba 51000 Balthazarghrad, postaje raznobojno čvorište tisuća niti uz participativnu instalaciju Collective Strings danske umjetnice Karoline H. Larsen koja će posjetitelje, kroz različite upute i igre, pozvati na sudjelovanje u kreiranju zajedničkog prostora.

Collective Strings instalacija je koja će se stvarati dan po dan, uz pomoć kilometara šarenih niti. Djeca i ostali posjetitelji muzeja bit će pozvani da raznobojnim nitima fizički ocrtaju prizemlje Muzeja u zajednički prostor stvaranja i igre. Svakim pokretom, bojom i imaginacijom stvarat će se bogata skulptura puna padajućih niti i čvorova.

Colective Strings

Sama instalacija će biti postavljena u prostoru do kraja studenog te će je moći stvarati svi posjetitelji pri dolasku na izložbu 51000 Balthazargrad. Nakon završetka programa šarene platnene niti korištene za instalaciju bit će podijeljene zainteresiranim građanima.

Posjetitelji su također pozvani da se pridruže i besplatnim radionicama na istu temu, koje će se održati u subotu, 14. studenog u 10.00 i 11.30 sati u prizemlju muzeja. Radionice su namijenjene svim uzrastima, a prijave se do popunjenja mjesta primaju na e-mail adresu balthazargrad@mmsu.hr.

Karoline H. Larsen umjetnica je koja svoj rad temelji na performansu i javnim umjetničkih instalacijama kojima poziva na participaciju i istraživanje. Larsen stvara neformalne prostore, uklanjajući granice između umjetnosti i igre, umjetnika i publike. Njen umjetnički projekt Collective Strings proputovao je osim Europom mnogim stranama svijeta, uključujući New York, Cape Town i Peking.

Danska umjetnica Karoline H. Larsen

Danska umjetnica Karoline H. Larsen / Foto: Rijeka 2020, EPK

Izložba na prvom katu muzeja, uz provođenje svih mjera

Vesela i šarena izložba 51000 Balthazargrad namijenjena malima i velikima, u produkciji RIJEKE 2020 i MMSU-a, postavljena je do 23. siječnja 2021.g. na prvom katu Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Radi se o najvećoj izložbi programskog pravca Dječja kuća Europske prijestolnice kulture, koja na atraktivan, zabavan i interaktivan način priča priču o nastanku profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledanjem njegovih dogodovština, ali i o važnosti ovog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo.

Izložba se može pogledati u radno vrijeme MMSU-a, od utorka do petka od 12 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati, dok je ponedjeljkom i praznikom zatvorena.
Ulaznice se kupuju na info pultu pri dolasku u muzej, a rezervacija pojedinačnih ulaznica nije potrebna.

Collective Strings instalacija stvarat će se dan po dan, uz pomoć kilometara šarenih niti

Collective Strings instalacija je koja će se stvarati dan po dan, uz pomoć kilometara šarenih niti

Ulaznice i stručna vodstva

Cijena ulaznice za izložbu je 30 kuna, a pravo na besplatni ulaz imaju djeca do 7 godina, nezaposleni i umirovljenici uz predočenje dokumenta. Djeca i mladi do 18 godina, studenti i članovi strukovnih udruga i organizacija ostvaruju popust pa za njih ulaznica košta 20 kuna uz predočenje važećih studentskih odnosno strukovnih iskaznica.

Ulaznice se rezerviraju samo u slučaju dolaska grupe (10-20 osoba), za stručna vodstva, prijave na radionice ili posjete školskih grupa. Sve informacije, rezervacije i prijave primaju se na e-mail: balthazargrad@mmsu.hr.

Posjeti izložbi i sudjelovanje na radionicama moguće je uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji i sudionici pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Sponzorski su izložbu podržali: SPAR Hrvatska, dm – drogerie markt d.o.o., TOWER CENTER RIJEKA i Algida.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije