Prvi vlak češkog prijevoznika RegioJeta, koji će od srpnja do kraja kolovoza prometovati na relaciji Prag – Brno – Bratislava – Ljubljana – Rijeka, stigao je na željeznički kolodvor u Rijeci zajedno s više od 500 čeških, slovačkih i slovenskih turista.

Vlak je dočekala hrvatska delegacija predvođena direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem, ministrom turizma Garijem Cappellijem, gradonačelnikom grada Rijeke Vojkom Obersnelom, direktorom Predstavništva HTZ-a u Pragu Dubravkom Miholićem te direktorom TZ Rijeka Petrom Škarpom.

„Ponosni smo na suradnju s RegioJetom koji je prepoznao važnost povezivanja Češke, Slovačke, ali i Slovenije s Hrvatskom koja na tim tržištima uživa status jedne od najomiljenijih i najpopularnijih inozemnih turističkih destinacija“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, prilikom dočeka vlaka nadodavši kako je najava današnjeg događaja objavljena i u The New York Times čime je dodatno skrenuta pažnja na Hrvatsku.

Prema riječima Radima Jančure, CEO RegioJeta, ova je kompanija vodeća za duge željezničke poveznice u Središnjoj Europi, a godišnje bilježe 20 milijuna putnika i to 11 milijuna u željezničkom i 9 milijuna u autobusnom prijevozu. „Potražnja je rekordna i najveća u povijesti naše kompanije pa smo upravo zbog toga odlučili prometovati na ovoj relaciji svaki dan do kraja kolovoza, a ne samo tri puta tjedno kako je prvotno bilo planirano. Linija ostaje i u 2021. godini“, zaključio je Jančura, dodavši kako svi putnici mogu kupiti i autobusnu kartu za brojne hrvatske destinacije s polaskom iz Rijeke.

S turistima stigli i predstavnici medija

Prvi vlak je stigao s maksimalnim dopuštenim kapacitetom od 12 vagona, od kojih su devet 9 spavaćih i tri Astra standard vagona. Osim brojnih čeških, slovačkih i slovenskih turista u Hrvatsku su stigli i diplomatski predstavnici navedenih zemalja, kao i 30 vodećih čeških i slovačkih medija koji će tijekom boravka u našoj zemlji izvještavati o hrvatskoj turističkoj ponudi što će rezultirati dodatnim pozicioniranjem Hrvatske kao sigurne i lako dostupne turističke destinacije.

Značaj češkog i slovačkog tržišta za Rijeku potvrdio je i direktor TZ-a Rijeka Petar Škarpa. „Češki i slovački turisti u Rijeci u protekle tri godine ostvaruju značajan rast turističkog prometa te se nadam da će vlak RegioJeta ove godine pridonijeti povratku čeških i slovačkih turista kako je bilo prije pandemije“, poručio je Škarpa.

Nakon dočeka vlaka organiziran obilazak velike češke investicije u hotel Hilton Rijeka Costabella. Obilazak su predvodili direktor hotela Jose Luis Ruiz Arroyo, direktor tvrtke JTH Costabella d.o.o. Borjan Brnčić te vlasnik tvrtke JTH Holding a.s. i glavni investitor Jaroslav Třešňák.

„Dolazak vlaka iz Praga simbolički je povratak naših tradicionalnih turista iz Češke i Slovačke, a trasa koja prolazi kroz više država dokaz je dobre povezanosti, važne za turistička kretanja. O interesu za našom zemljom svjedoče i ulaganja kakvo je češkog investitora u hotel Hilton na Costabelli vrijedno 80 milijuna eura čime se podiže kvaliteta turističke ponude Kvarnera“, zaključio je ministar turizma Gari Cappelli.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je dolazak vlaka s više od 500 turista, a još više najava da će dolaziti svaki dan, izvrsna vijest za riječki i hrvatski turizam. Istaknuo je kako će oko 300 čeških, slovačkih i slovenskih turista ostati u Rijeci i okolici.

Kalendar događanja

Sajam
 • 20.06. – 21.06.
 • (16:00)

Sajam studentskih radova u galeriji SKC

Uz raznovrsnu ponudu crteža, grafike, printeva, tekstila, slikarskih i kiparskih radova, organizirano je i crtanje portreta uživo. Ulaz je slobodan!...

Detaljnije

Promocija
 • 21.06.
 • (19:00)

Ljetna priča iz Benčića: predstavljanje strip-trilera “Abadon” Mihaela Bađuna i Denisa Vedaka

Razgovor s autorima stripa koji prati dvojicu policijskih inspektora u lovu na serijskog ubojicu, samoprozvanog Abadona – anđela bezdana...

Detaljnije

Film
 • 21.06.
 • (21:30)

Otvorenje Ljetnog Art-kina uz premijeru filma “Šume, šume”

Film Šume, šume traga za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima u pričama koje znamo, koje mislimo da znamo i koje tek trebamo saznati – i kojima diže spomenik ...

Detaljnije

Koncert
 • 22.06.
 • (20:00)

Za Dan antifašističke borbe okršaj buntovnih žanrova u Palachu

"I tebi sinko!" nazvan je koncert bendova Abergaz, Duelist i Zenoth kojim će se u Palachu proslaviti Dan antifašističke borbe ...

Detaljnije

Panel
 • 22.06.
 • (10:00)

Panel „Mladima je mjesto u politici?“

Panel je dio projekta „Izbori se“, koji provodi Udruga "Delta" u partnerstvu s Gradom Rijeka, Gradom Opatija i Gradom Križevci....

Detaljnije

Predstava
 • 23.06.
 • (21:30)

Otvorenje Riječkih ljetnih noći plesnim spektaklom “Grand Finale”

Balet “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ u koreografiji Nadava Zelnera te izvedbi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca otvara Riječke ljetne noći...

Detaljnije