Izložba jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Andreje Kulunčić Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete otvorena je jučer u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci gdje će se moći pogledati do 20. ožujka 2022. Izložba pokazuje patnju zatočenica u  ženskim komunističkim logorima na Golom otoku i Svetom Grguru, a čije je i samo postojanje bilo prepušteno povijesnom zaboravu.

Reakcija na opće stanje zaborava ženske traume u političkim logorima

Istoimeni istraživačko-aktivistički umjetnički projekt, Andreja Kulunčić započela je 2019. godine s fokusom na propitivanje pozicije žena, koje niti danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju i otporima istom, u Jugoslaviji početkom hladnog rata. Tematizira žensko stradanje u političkim logorima na Golom otoku i Svetom Grguru u kojima je od 1950. do 1956. boravilo više od 850 žena osuđenih zbog povezivanja s Informbiroom. Zatvorenice su bile prisiljavane da kažnjavaju, nadziru i isljeđuju jedna drugu, što je, uz težak rad, rezultiralo njihovom dubokom traumom i dugogodišnjom šutnjom.

Andreja Kulunčić, Dubravka Stijačić, Irena Bekić, Anca Verona Mihulet, Renata Jambrešić Kirin / Foto: Tanja Kanazir

Andreja Kulunčić, Dubravka Stijačić, Irena Bekić, Anca Verona Mihulet i Renata Jambrešić Kirin / Foto: Tanja Kanazir

U posljednje tri godine, Andreja Kulunčić stvorila je most između užasnog događaja iz prošlosti i ponovnog ispisivanja naše nedavne povijesti reagirajući na opće stanje zaborava. Čini to kroz prostornu umjetničku intervenciju na otočkim lokalitetima, intervjue sa ženskim potomcima nekih kažnjenica, izložbe, web-stranicu, publikacije te niz radionica i razgovora, što je sveobuhvatno prikazano postavom u riječkom MMSU-u.

Žensko iskustvo logora

Središnji događaj otvorenja izložbe bio je okrugli stol “Ženska strana Golog otoka” kojim se potaknula rasprava o specifičnim aspektima ovih ženskih političkih logora i otvorila pitanja: zašto trebamo govoriti o ženskom iskustvu logora i općenito ženskoj povijesti te kako komemorirati žrtve neželjene povijesti i je li logor i danas moguć. Uz autoricu, Andreju Kulunčić sudjelovale su sve suradnice uključene u projekt: antropologinja Renata Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić te kustosice izložbe Anca Verona Mihulet i Irena Bekić. Na otvorenju izložbe okupljenima se obratila i ravnateljica Muzeja Branka Benčić te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Prethodno su Dubravka Stijačić i Andreja Kulunčić održale i prvu, ženama namijenjenu radionicu „850 žena za 850 žena“, na kojoj posjetiteljice izrađuju glinene figurice zatočenica i ispisuju po jedno ime zatvorenica na crvenu platnenu traku. Ideja je da se 850 figurica, koje predstavljaju toliko kažnjenica političkih logora, zajedno s ispisanim platnom, kao svojevrsni pokretni antispomenik izlaže u sklopu naknadnih izložbi na ovu temu.

Izložbom u MMSU Rijeka obuhvaćene su i prezentirane dosadašnje faze projekta, a koncept postava dijeli se na tri postaje: prostor za promišljanje i komplementarno razmišljanje koji sadrži vizualne materijale – crteže, fotografije i objekte – nastale kroz umjetničko istraživanje; mjesto za gestualnu interpretaciju svakodnevne torture nad ženama na Golom otoku i Svetom Grguru u formi četverokanalne video instalacije (izvedbe na lokalitetima Annette Giesriegl, Jasna Jovićević, Zrinka Užbinec); te zonu sudjelovanja, koju svakodnevno izvodi umjetnica kroz različite akcije, razvijane u suradnji s publikom i suradnicama: od čitateljskih večeri, ritualnog ispisivanja imena zatvorenica do održavanja spomenutih radionica izrade glinenih figurica 850 žena za 850 žena.

Posjetitelji i posjetiteljice kao sukreatori umjetničkog rada

Tako će tijekom trajanja izložbe, Muzej biti i prostor stvaranja novog rada. Prolaskom kroz izložbu i sudjelovanjem u radionicama s umjetnicom, posjetitelji i posjetiteljice Muzeja postaju kreatori/kreatorice umjetničkog rada, čuvari/čuvarice memorije i svjedoci/svjedokinje povijesti.

Radionice izrade glinenih figurica 850 žena za 850 žena vodit će Andreja Kulunčić srijedom i petkom u 16 sati, te četvrtkom, subotom i nedjeljom u 12 sati, a namijenjene su ženama.

Čitateljske večeri odvijat će se prema sljedećem rasporedu:
– srijeda, 23. veljače u 18 sati,  „Što je logor?“ moderatorica Renata Jambrešić Kirin
– petak, 4. ožujka u 18 sati, „Moći užasa i granice solidarnosti“ moderatorica  Sarah Czerny
– petak, 11. ožujka u 18 sati, „Granice tijela: tragom nevolja s rodom“ moderatorica Brigita Miloš.

Zbog ograničenog broja sudionika/ca na čitateljskim večerima potrebna je prethodna prijava na mail 850zena@gmail.com. Za radionicu 850 žena za 850 žena nije potrebna prethodna prijava. Sudionice radionica i čitateljskih večeri ne plaćaju ulaznicu na izložbu.

Vodstva kroz izložbu kustosice Irene Bekić održat će se u subotu 12. i 19. 3. te nedjelju 13. i 20. 3. od 12 sati.

Projekt „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ podržali su Neda Young, Zaklada Kultura nova, EPK Rijeka 2020, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Friedrich Ebert fondacija ured za jugoistočnu Europu i Rumunjski kulturni institut.