Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi koja pruža djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da besplatno sudjeluju u natjecanjima u deset različitih sportova. U 26 godina postojanja, okupile su više od 2.500.000 djece i mladih.

Rijeka je za svečanost otvorenja Igara izabrana između ostalog i zato jer ove godine nosi titulu Europskog grada sporta. „Drago mi je što Rijeka ove godine ima priliku biti domaćin otvorenja ovako velike manifestacije. Tijekom godina puno smo uložili u sportsku infrastrukturu, ponosni smo na naše brojne klubove i sportaše. Drago mi je što se današnji dan odvija pod olimpijskim motom ‘brže, više, jače’ i što Igre i službeno kreću upravo iz našeg grada“, istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Poticanje djece na bavljenje sportskim aktivnostima

Otvorenju igara prisustvovala je i ministrica turizma i sporta i izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Nikolina Brnjac koja je čestitala organizatorima na organizaciji natjecanja. „Sport uči mlade o važnosti tolerancije i fer playa, a potiče ih i na druženje, i to je razlog što Ministarstvo već godinama podupire ovaj projekt. Nastavit ćemo tako i u budućnosti jer je jedan od strateških ciljeva Ministarstva poticanje što većeg broja djece na bavljenje sportskim aktivnostima“, rekla je ministrica Brnjac.

Otvorenju igara prisustvovali su među ostalima i predsjednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović, kao i predstavnici sponzora Igara.

Nakon programa svečanog otvorenja počela su natjecanja u graničaru i sprintu na 60 metara za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Državna završnica u Splitu

Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce, delegate i vrhunski event management. U 26. sezoni, samo u Hrvatskoj, Plazma Sportske igre mladih okupit će više od 100.000 djece i mladih. Plazma Sportske igre mladih uz propagiranje sporta i sportskog načina života svjesne su utjecaja i odgovornosti koje imaju prema svojim sudionicima, a to je pomoći im da se razviju u odgovorna pojedince našeg društva koji će promicati poticanje različitosti i inkluziju.

Svi pobjednici natjecanja održanih na Korzu plasirali su se na Državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se srpnju održati u Splitu.

Prijave za sudjelovanje u Igrama i dalje su otvorene, a pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Natjecanja se održavaju u nogometu, malom nogometu, rukometu, uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, šahu, stolnom tenisu i tenisu. Prijave su otvorene na web stranici Sportskih igara mladih.