Obilaskom za medije svečano je otvoren novi riječki inkubator – Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator Proizvodni park Torpedo.

Proizvodni park Torpedo nova je poduzetnička infrastruktura u Rijeci koja se realizira zahvaljujući uspješnoj prijavi EU projekta „Rekonstrukcija i prenamjena Hale 14 u Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator Proizvodni park Torpedo“ za što su Gradu Rijeci odobrena bespovratna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 19.293.474,63 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.691.480,39 kn, a partner u projektu je Riječka razvojna agencija Porin.

Doprinos daljnjem razvoju poduzetništva i konkurentnosti

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je uvjerenje da će otvaranje ovog inkubatora bitno doprinijeti daljnjem razvoju poduzetništva i konkurentnosti riječkih poduzetnika. Podsjetio je kako je Grad Rijeka još od 1996. provodi program poduzetničkih inkubatora, među prvima u Hrvatskoj, prije nekoliko godina otvoren je Startup inkubator, a nedavno je potpisan ugovor za bespovratna EU sredstva za uređenje Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana.

Edukacijski centar

Edukacijski centar u Proizvodnom parku Torpedo

„Značajan dio navedene poduzetničke infrastrukture poput Proizvodnog parka Torpedo koji se danas predstavlja, ili pak inkubatora koji se planira u Energani, kojima se industrijskoj baštini daje nova svrha, financira se osiguranim EU sredstvima, dobivenima zahvaljujući kvalitetnim pripremama projekata. Ukupno je u protekle dvije godine za projekte namijenjene poduzetništvu osigurano gotovo 152 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a sama ukupna vrijednost projekata iznosi oko 221 milijun kuna“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Bitno je izdvojiti da je u lipnju 2020. godine objavljena lista 1000 gradova u svijetu po kvaliteti startup ekosustava, a na kojoj Rijeka konstantno napreduje. Na listi vodeće svjetske platforme za startup ekosustave StartupBlink za 2020. godinu Rijeka se podigla za 73 mjesta u odnosu na 2019. te se sada nalazi na 461. mjestu na svijetu, među 1000 gradova iz 100 zemalja na popisu.

Suvremena specijalizirana oprema i radni prostori

U okviru EU projekta „Proizvodni park Torpedo“ iskorišten je bivši prostor tvornice Torpedo, čijom je prenamjenom na površini od 1.557,34 m2 uređeno 16 poslovnih prostora, coworking prostora u prizemlju za rad poduzetnika, korištenje usluga Tehnološkog laboratorija opremljenog specijaliziranom industrijskom opremom za 3D skeniranje i 3D printanje te konferencijske dvorane i dvorane za sastanke. Poduzetnicima je tako stavljen na raspolaganje kvalitetan i atraktivan radni prostor, no najveća vrijednost projekta je suvremena specijalizirana oprema za aditivnu proizvodnju od pijeska i metala te polimera te oprema za optičko mjerenje, s pratećim softverima.

„Poduzetnički park Torpedo jedan od prvih ovakvih centara u regiji, koji nudi tehnologiju kako bi se proizvodili protutipovi, poluproizvodi i proizvodi različitih industrija. U tehnološkom laboratoriju se može 3D skenerom skenirati bilo koji model te ga potom izradi putem 3D prinatanja ili modeliranja iz plastike, metala ili pijeska. Naši inženjeri su educirani za rad na strojevima i na taj način omogućiti razvoj prvih prototipova te proizvodi koji klijenti traže. U sljedećoj godini ćemo imati edukacijske programe, gdje će se poduzetnici moći dodatno upoznati s radom na pojedinim strojevima te biti u toku s najnovijom tehnologijama“, kazao je direktor RRA Porin Dario Zorić.

Natječaji za korisnike inkubatora

Poduzetnici mogu postati korisnici inkubatora kroz natječaje. Tako je na prvom natječaju za prostore u Poduzetnički park Torpedo ušlo devet poduzetnika, dok će se sljedećeg natječaj, koji će se objaviti kroz nekoliko tjedna, raspisati javni poziv za još sedam poslovnih prostora. Što se tiče usluga Tehnološkog laboratorija, svi zainteresirani poduzetnici i obrtnici mogu se javiti Riječkog razvojnoj agenciji Porin svakog dana i po cijenama povoljnijim nego na tržištu s inženjerima zaposlenim u inkubatoru pronaći najbolji način kako napraviti što su zamislili.