StartupBlink, vodeća svjetska platforma za mapiranje i analizu startup ekosustava, objavila je poredak za 2020. godinu u kojem je obuhvaćeno 1.000 gradova iz 100 zemalja svijeta. Rijeka je na toj globalnoj ljestvici skočila za čak +73 mjesta u odnosu na 2019., što predstavlja najveći napredak među hrvatskim gradovima koji su našli svoje mjesto na ovoj utjecajnoj rang listi.

Riječki startupovi treći u Hrvatskoj

Startup ekosustavima sa značajnim potencijalom u Hrvatskoj se mogu pohvaliti Zagreb, Split, Zadar, Pula, Karlovac i Osijek, koji su uz Rijeku ušli među prvih 1.000, dok je Hrvatska, kao zemlja, rangirana na 39. mjestu od njih ukupno 100, nakon što je od lani napredovala za čak 11 mjesta. Kako ističu u godišnjem izvještaju, Rijeka nastavlja u pozitivnom trendu te je trenutno treći startup ekosustav u Hrvatskoj i 461. u svijetu.

Timovi 11. generacije s Darijom Zorićem, Janom Sertić i Goranom Čandrlićem

StartupBlink u formiranju ljestvice koristi metodologiju koja obuhvaća broj postojećih inovacijskih startupova, coworking prostora, akceleratora, lidera te potpornih organizacija. Na popisu potonjih nalaze se Riječka razvojna agencija Porin i Startup inkubator Rijeka, uz Sveučilišni znanstveno-tehnologijski park Step RI.

Na popisu i bivši startupovci

Lista riječkih inovacijskih startupova sadrži, između ostalih, i poduzetnička ostvarenja bivših stanara Startup inkubatora Rijeka, poput FizioTech – Hip Rehabilitation Device, ZUS Biotech i Kupuj Lokalno, te riječki i globalno afirmirani brand Kisha, čiji je utemeljitelj Goran Čandrlić ujedno aktivni suradnik i mentor u Startup inkubatoru Rijeka.

Imajući u vidu nadolazeća i planirana proširenja poduzetničke infrastrukture i sustava poduzetničkih inkubatora Proizvodnim parkom Torpedo te inkubatorom za kreativne tehnologije i IT industriju Energana, razložno je očekivati da će Rijeka i nadalje ostvarivati pozitivni trend na utjecajnoj StartupBlink ljestvici ekosustava.