U četvrtak, 27. kolovoza, u susjedstvu Kostrena, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture bit će održan program pod nazivom U potrazi za srcem Kostrene.
Čitav život Kostrene i Kostrenjana isprepleten je elementom mora, pa je time i njihovo suštinsko opredjeljenje pomorstvo, koje čini okosnicu programa Dana susjedstva Kostrena.

Sve počinje pretprogramom, u Dnevnom boravku susjedstva Kostrena tj. u Narodnoj čitaonici u Kostreni sv. Luciji (Sveta Lucija 14) od 16:00 sati do 18:00 sati pričanjem priča o pomorstvu, pomorcima i onima oko njih. Duga tradicija pomoraca i kapetana s područja Kostrene stvorila je potrebu za propitkivanjem, istraživanjem, razumijevanjem specifičnog načina života i profesije koja podrazumijeva duga razdoblja odsustva. Što to znači biti pomorac? Što znači biti majka, žena, dijete pomorca, onih čije vrijeme se mjeri čekanjem na povratak onih koji su na morima?

“Zapisi života” – usmena kostrenska povijest pomorstva

Dnevni boravak kao prostor druženja, okupljanja, malih intimnih razgovora, prenošenja sjećanja i povijesti Kostrene, njegovanja tradicije i očuvanja baštine postao je platformom za razmjenu tih iskustava i znanja. Uz pomoć kostrenskih udruga i ustanova stvoreni su Zapisi života, usmena kostrenska povijest pomorstva, bogata pričama s dalekih putovanja, brigama s kraja, tužnim odlascima i radosnim sastajanjima, životu pomoraca i njihovih obitelji nekad i sad.
Sudionici programa Dnevnog boravka Kostrena su Bratovština sv. Nikole u Kostreni, Dječji vrtić „Zlatna ribica“, Ekoregija Kostrena, Katedra Čakavskog sabora Kostrena, Likovna udruga „Veli pinel“, Narodna knjižnica Kostrena, Udruga „Projekt +/- 60“, Udruga antifašista i antifašističkih boraca Kostrene, Udruga pomorskih kapetana i Udruga za kreativno stvaralaštvo „Vali“.

U Dnevnom boravku susjedstva Kostrena, tj. u Narodnoj čitaonici, u isto će se vrijeme održavati i predstavljanje europskih partnera susjedstva Kostrena – Občine Selnica ob Dravi iz Slovenije koja je kao jedno od mjesta mariborskog prstena stekla iskustvo u provođenju kulturnih projekata u vrijeme Maribora – Europske prijestolnice kulture 2012. godine. Povezivanjem dviju općina započela je razmjena iskustava, kako u području kulture, tako i o pitanjima dislociranosti upravljanja imovinom koja lokalitetom pripada zajednici, a povijesno-gospodarskim slijedom je pripala državi te svim ‘nijansama sive’ između toga.

Otvorenje na Trgu sv. Barbare

Glavni dio programa U potrazi za srcem Kostrene započet će u 21.15 sati na Trgu sv. Barbare u Kostreni, svečanim otvorenjem i preuzimanjem vremenske kapsule od susjedstva Gomirje, koja će po završetku svih programa, s porukama susjedstava koja se u nju ubacuju, biti pohranjena na sto godina. U programu sudjeluju predstavnici Općine Kostrena, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, RIJEKE 2020 i susjedstva Gomirje.

 U 21.40 sati 3D video mapping projekcijom predstavit će se Kuća kostrenskih pomoraca, umjetnička ideja u formi video mapiranja na pročelju zgrade stare škole Sv. Barbara. Tekst koji prati ovu video mapping projekciju napisala je Branka Kržik Longin, dok su pripovjedači pomorski kapetani Branimir Šoić, Igor Stipanović i Tomislav Tijan. Projekciju je izradio kreativni tim u sastavu: AKA tim d.o.o., Centar kulture Kostrena, Osam d.o.o. i Visualia d.o.o.

Od 21.40 sati program U potrazi za srcem Kostrene nastavlja se otvorenjem izložbe Brod Kostrena u luci Santo Domingo, novinarke Ljubice Letinić, u prostorijama Bratovštine sv. Nikole na Trgu sv. Barbare.

Multimedijalna izložba posvećena razgovorima s pomorskim kapetanima

Brod Kostrena u luci Santo Domingo prostorna je multimedijalna izložba s naglaskom na audio mediji, kojim se usmjerava pažnja na slušanje. Specifičnim razmještajem predmeta i zvučnih zapisa konstruirana je priča o pomorskom putovanju i kostrenskoj kapetanskoj tradiciji.
Izložbu čini skup artefakata i memorabilija s pomorskih putovanja uz audio zapise dojmova petorice kostrenskih kapetana o cjeloživotnom iskustvu mora i upravljanju posadom broda, o obiteljskim tradicijama i zamkama koje taj poziv sa sobom nosi.

Ljubica Letinić razgovarala je s pripovjedačima: lučkim kapetanom dr.sc. Darkom Glažarom te pomorskim kapetanima: Igorom Stipanovićem, Branimirom Šoićem, Tomislavom Tijanom i Berislavom Vranićem.

Publika do audio zapisa dolazi pomoću postavljenih QR kodova, a posjetiteljima se preporučuje donijeti vlastite slušalice za mobitel kojim će učitavati kodove.

U glazbenom dijelu nastupit će kostrenska pjevačica Lucija Stipanović.

Izložba Brod Kostrena u luci Santo Domingo moći će se razgledati do 30. kolovoza, svakim danom između 16 i 20 sati.

Dan susjedstva Kostrena nastavit će se od 22 sata nadalje, druženjem okupljenih na Trgu sv. Barbare.

Nositelj inicijative programa U potrazi za srcem Kostrene je Općina Kostrena, čiji je partner Centar kulture Kostrena, dok je njihovo europsko susjedstvo Občina Selnica ob Dravi u Sloveniji.

Program financijski podržava Općina Kostrena.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Kalendar događanja

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (20:00)

Premijera predstave „Everything falls in place“

Nova predstava Umjetničke organizacije Kabinet usmjerava se na dublje razumijevanje kompozicijskih procesa kreacije izvedbe...

Detaljnije

Izložba
 • 24.09. – 15.10.
 • (18:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (17:30)

Predstava za djecu “Srce veće od mene samog”

Topla i dirljiva priča redateljice Tamare Kučinović smještena u svijet životinja, koja se bavi strahom od emocija, posebno danas u vremenu obilježenom pandemijom...

Detaljnije

Prezentacija
 • 25.09.
 • (17:00)

Online predstavljanje slikovnice „Moje mjesto pod suncem“

"Inspirativna ideja, malo razgovora i trud da se uskladi crtež i riječi - i eto slikovnice Moje mjesto pod suncem“, riječi su autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger o slikovnici koja će se predstaviti online putem ...

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (00:00)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije