U potpunosti je odbačena kaznena prijava protiv osoba iz tvrtke Rijeka 2020 koju je policija uputila županijskom DORH-u u proljeće 2020. i koja je dulje vrijeme bila tema kojom se pokušala baciti ljaga na ukupni projekt Europske prijestolnice kulture, a posebice na program svečanog otvorenja.

Podsjećamo, Policijska uprava PGŽ je u svibnju 2020. Županijskom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv 6 osoba iz tvrtke Rijeka 2020 navodeći da su u postupku javne nabave pogodovale tvrtki iz Novog Sada s kojom je sklopljen ugovor za najam pozornice i audiovizualne opreme za potrebe svečanog otvorenja EPK.

Županijsko državno odvjetništvo ovu je kaznenu prijavu ustupilo USKOK-u koji je proveo kriminalističko istraživanje, proučio navode iz kaznene prijave, cjelokupnu popratnu dokumentaciju i po ukupnoj obradi donio Rješenje da se kaznena prijava odbacuje, odnosno da su osobe iz tvrtke Rijeka 2020 neosnovano osumnjičene za kazneno djelo.

Kako se navodi u priopćenju RIJEKE 2020, u Rješenju o odbačaju kaznene prijave posebno je zanimljivo iščitati da je policija, osim ukupne službene dokumentacije o javnoj nabavi koja je bila predmet prijave, svojoj kaznenoj prijavi priložila i – novinske članke! Naime, mediji su se sredinom veljače 2020. bavili temom pozornice i audiovizualne opreme na otvorenju EPK i to u kontekstu žalbe druge tvrtke iz spornog natječaja, koja – nije dobila posao.

“Ova zanimljivost iz Rješenja o odbačaju apostrofira između ostaloga odgovornost medija ne samo u građenju percepcije o određenim temama i kreiranju javnog mnijenja, nego i u neposrednom utjecaju na ljudske živote. Jer, podsjećaju iz Rijeke 2020, 6 neosnovano osumnjičenih osoba iz tvrtke Rijeka 2020 proteklih devet mjeseci, znajući da nisu učinili ništa protuzakonito, nosi teret postojanja kaznene prijave koja ih sumnjiči za kazneno djelo.” navodi se.

No, rasplet dolazi Rješenjem USKOK-a koji je utvrdio da postupanje za koje se kaznenom prijavom sumnjiče ove osobe nema uporišta u provedenim izvidima. Čak štoviše, kako se u Rješenju navodi, iz rezultata kriminalističkog istraživanja proizlazi da se nije pogodovalo novosadskoj tvrtki, da su članovi povjerenstva u ovom natječaju postupali sukladno Zakonu i da je ugovor o najmu pozornice i audiovizualne opreme za svečanost otvorenja EPK sklopljen s ponuditeljem čija je ponuda potpuno u skladu s uvjetima iz natječaja.

Ovdje valja spomenuti i sljedeće, tvrtka Rijeka 2020 nije službeno zaprimila Rješenje o odbačaju kaznene prijave, već su ga sukladno proceduri zaprimile osobe protiv kojih je prijava bila upućena.

“No, povezano s time, s obzirom na sve naslove i naslovnice raznih medija, kojima je u veljači 2020., a onda i u svibnju 2020. tvrtka Rijeka 2020 bila, ne samo „osumnjičena“ nego kroz opreme članaka i naslove članaka praktički već i „osuđena“ za nezakonito pogodovanje u ovom postupku javne nabave, očekujemo, vjerujemo i nadamo se da će ovo priopćenje o odbačaju kaznene prijave dobiti jednaku pažnju, jednaki tretman i plasman kao što je u svibnju 2020. to dobila vijest o postojanju kaznene prijave”, zaključuje se u priopćenju Rijeke 2020.

Projekt Europske prijestolnice kulture 2020. u međuvremenu je u Rijeci i okolici uspješno proveden održavanjem 400 kulturno umjetničkih programa unatoč i usprkos okolnostima koje je nametnula COVID-19 pandemija. Produžetak titule EPK do kraja travnja 2021. omogućava dovršetak projekta, provedbu još jednog dijela kulturnih programa, otvaranje i predstavljanje obnovljenih objekata kulture, te u konačnici zatvaranje ove neobične kulturne godine u kojoj su mnogi iskusili i najbolje i najgore.

(Photo by Petar Kurschner)

Kalendar događanja

 • 25.02. – 01.03.
 • (18:00)

Humanitarna izložba “Umjetnički impulsi otpora nasilju”

U Galeiji SKC tijekom petodnevne izložbe prikupljat će se donacije za Centar za nenasilje i ljudska prava - SOS Rijeka koji pruža pomoć žrtvama svih oblika nasilja...

Detaljnije

Izložba
 • 25.02. – 26.03.
 • (19:00)

Izložba “Crvena škola” Dubravke Ugrešić

U Galeriji Filodrammatica do 26. ožujka 2021. godine bit će postavljena izložba vizualnih radova proslavljene hrvatske spisateljice Dubravke Ugrešić...

Detaljnije

Predstava
 • 26.02.
 • (18:30)

Obnova riječkog baroknog spektakla “Julije Cezar u Egiptu – iznova”

Povratkom „Julija Cezara“ na opernu se pozornicu „Zajca“  vraća i počasna članica riječke Opere Diana Haller u naslovnoj ulozi...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.02.
 • (16:30)

Filmske mutacije: Gostovanje alžirskog redatelja Tariqa Teguije

Fesatival filmske mutacije otvara projekcija filma "Revolucija Zanj" (2013) ovogodišnjeg gosta festivala alžirskog redatelja i scenarista Tariqa Teguije...

Detaljnije

Vodstvo izložbom
 • 27.02.
 • (11:30)

Stručno vodstvo izložbom nogometnih memorabilija „Ovo je Rijeka“

Izloženi predmeti dio su privatnih kolekcija navijača Zvonimira Krpana i Mišela Budimilića, pa posjetitelje očekuju razni dresovi, zastavice, medalje, pehari, lopte, fotografije i dr. HNK-a Rijeka...

Detaljnije

Koncert
 • 04.02.
 • (20:00)

Prošireno kino – “Colonello Futurista”

Pedesetominutna izvedba uživo intermedijski je triptih - glazbeni koncert, teatarsko uprizorenje i filmska projekcija u jednom inspirirano taljanskim futurističkim pokretom...

Detaljnije