Polaganjem kamene obloge i izgradnjom kamene kupole preko drvene oplate, nastavljeni su radovi na umjetničkom paviljonu Davora Sanvincentija, koji u sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture u Lovranskoj Dragi postavlja trajnu umjetničku instalaciju, koja nosi naziv Puli Mȁlina.

Radovi na umjetničkoj instalaciji Puli Malina u Lovranskoj Dragijpg (8)

Kako navodi Rijeka 2020, Sanvincenti je gradi na temeljima nekadašnjeg mlinauz planinarsku stazu Medveja – Lovranska Draga – Vojak kako bi stvorio prostor koji postaje novo mjesto susreta, bazirajući se na specifičnostima ovog kraja.

Lovranska Draga zbog svoje je pozicije oduvijek bila sjecište raznih puteva koji su vodili od morske obale do vrha planine Učka, a čovjek i priroda na ovim su prostorima posebno povezani. Jedan od  ključnih razloga naseljavanja Lovranske Drage u prošlosti bila je voda, njezino obilje i kvaliteta te je upravo tema vode i njenog utjecaja na razvoj lokacije inspirirala autorovu viziju realizacije umjetničkog paviljona koji će ujedno služiti i kao mjesto odmorišta, druženja, edukacije i skloništa.

Radovi na umjetničkoj instalaciji Puli Malina u Lovranskoj Dragijpg (8)

Sanvincenti paviljon izrađuje od raznih prirodnih materijala, poput kamena i lokalnog kestena, a osmislio ga je u suradnji s projektanticom Ivom Peručić. Glavni izvođač radova u realizaciji umjetničke instalacije je KAPITEL d.o.o., a glavni partner Općina Lovran. Otvorenje instalacije planirano je za 24. travnja ove godine, u sklopu Dana Općine Lovran.

Podsjetimo, Lovranska Draga jedno je od devet mjesta Primorsko-goranske županije, na obali i otocima, u kojima će tijekom 2020. godine kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, biti postavljeno 10 trajnih umjetničkih radova.

Skip to content