U okviru novog programa Omladinskog kulturnog centra pod nazivom „Back to the roots“ koji će se odvijati u nanovo ozelenjenoj Kružnoj ulici i u samom klubu, u četvrtak 1. rujna bit će održano gostovanje Nikole Borića, bivšeg sportaša koji je napustio super uspješnu karijeru i otišao živjeti u šumu. Uz predstavljanje svoje knjige „Šuma je moj dom“, Borić će održati i predavanje.

Nikola je, naime, prije nekoliko godina napustio karijeru kondicijskog trenera koji je još ne tako davno pripremao sportaše za Olimpijske igre i svjetska prvenstva. Boksača Stjepana Božića spremao je za osvajanje svjetske titule, plivačicu Anu Sršen za nastup na Paraolimpijskim igrama u Sydneyju, Gordana Kožulja za Olimpijske igre u Ateni. Trenirao je marokanskog pobjednika dijamantne lige na 1500 metara, radio s više od 100 Etiopljana, radio s Kenijcima pobjednicima maratona u New Yorku i Parizu, Dubaiju, Londonu, a nakon toga radio za azerbajdžansku atletsku reprezentaciju i s turskim srednjoprugašicama osvajao je olimpijske medalje. Uz sve to imao je tvornicu bicikala od karbonskih vlakana, informatičku tvrtku, sedam puta bio je prvak države u triatlonu, živio je i radio u Adis Abebi, Berlinu, Amsterdamu, Istanbulu… I nakon toga dolazi velika promjena.

Kupio je zemljište na Papuku te s partnericom podigao imanje „Šumska farma“ gdje obitava bez struje i vode, uz mnogobrojne domaće životinje. U Orahovici je osnovao plivački, triatlonski i biciklistički klub te preuzeo treniranje atletske ekipe. Otkako im prenosi svoje znanje i iskustvo, Orahovičani se diče s čak 217 naslova državnih prvaka u različitim uzrastima. Osnovao je klaster „Made in Papuk“ okupivši proizvođače ekološki uzgojene hrane, pokrenuo je pravu lavinu potražnje za domaćim proizvodima.

O njegovu je životu avanturist britanskog Channela 5 Ben Fogle napravio TV reportažu u svojoj seriji “New Lives in a Wild” što ga je približilo široj javnosti i ohrabrilo mnoge druge da krenu njegovim stopama.

Sve ovo i još puno, puno više Nikola Borić će predstaviti u četvrtak 1. 9. u 19 i 30 sati u Kružnoj ulici.

Ulaz je besplatan, uz donaciju po želji jer program nije sufinanciran pa je svaka donacija dobrodošla za nastavak programa. Ipak, broj sudionika je ograničen pa se za sudjelovanje obavezno prethodno prijaviti putem Google forme na linku: https://docs.google.com/forms/d/1sSKfhw4n4vOfQsplJEMnV6p5meU515Ae5G4tejqV1_Y/edit Preuzimanje rezervacija počinje u 18:30 sati na ulazu u OKC Palach. U slučaju kiše program seli u prostor kluba.

Povratak prirodi

U sklopu novog projekta „Back to the roots“, u suradnji sa udrugom Zeleni Kastav, isti dan bit će otvoren i sajam autohtonih, organskih i eko proizvoda. Sajam će krenuti od 16 h i trajati do 21 h. Popis OPG-ova sudionika sajma objavit ćemo naknadno.

Novi program OKC-a Palach obuhvaćat će područja ekologije, zdrave hrane i povratka prirodi. Provodit će se kroz niz predavanja, radionica, organizaciju sajmova prirodne, domaće i autohtone hrane, gastro evenata, promocija knjiga i dobrih praksi.