Međunarodna izložba grafika i knjiga umjetnika “GrafičaRi” natječajna je izložba koja predstavlja odabrane radove studenata i mladih umjetnika do 40 godina.

Natječaj koji od 2013. godine provodi Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, nadovezuje se na bogatu tiskarsko-grafičku povijest Riječke grafičke škole. Natječaj je do sad rezultirao izložbom GrafičaRi s tendencijom promoviranja umjetnosti grafike studenata i mladih umjetnika iz Hrvatske. Međutim, povodom obilježavanja 15. godišnjice djelovanja APURI-ja, napravljen je iskorak na međunarodnu razinu, s namjerom povezivanja studenata, mladih grafičara, bivših studenata Akademije (alumnija) iz Hrvatske i inozemstva. Na natječaj koji je bio otvoren od 20. 4. do 22. 8. 2021. godine zaprimljeno je 246 prijava i 635 radova iz 31 zemlje, a prema odluci Povjerenstva odabrani su radovi 119 autora – 60 studenata i 59 mladih umjetnika, koji se mogu vidjeti na izložbi u Kortilu.

Izložba na kojoj su predstavljene grafike i knjige umjetnika

Međunarodno povjerenstvo činili su Letricija Linardić (Akademija primijenjene umjetnosti u Rijeci), Mario Čaušić (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku), Vilma Bartolić (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci), Breda Škrjanec (Mednarodni grafični likovni center, Slovenia) te tri inicijatorice projekta Ivana Bajcer (APURi), Dajana Radoš (APURi) i Sunčana Simichen (umjetnica).

Tri novčane nagrade studentima i mladim umjetnicima

Na otvorenju izložbe dodijeljene su tri novčane nagrade te više pohvala autorima. Tako su novčane nagrade osvojili Giovanni Merenda, student iz Italije, te dva mlada umjetnika, Mario Matoković iz Osijeka i Agnieszka Lech Binczycka iz Poljske. Među pohvaljenim studentima su Ivana Ivaničić (Hrvatska, APURI), Dominik Višnjić (Hrvatska, APURI) i Sara Manninen (Finska), a među pohvaljenim mladim umjetnicima Ioannis Anastasiou (Grčka), Helena Tahir (Slovenija), Lucija Mihić (Hrvatska), Olesya Dzhurayeva (Ukrajina), Teodora Micić (Srbija) i Vinicius Libardoni (Poljska).

Nagrađeni i pohvaljeni umjetnici

Galerija Kortil Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku izložbom je ujedno otvorila godinu u kojoj obilježava 25 godina svog djelovanja, tijekom kojih je u tom izložbenom prostoru postavljeno više od 365 izložbi, istaknula je voditeljica ove riječke galerije Jolanda Todorović, dodajući kako će se ova velika obljetnica obilježavati kroz cijelu godinu.

U sklopu izložbe bit će organizirani i edukativni programi – radionica grafike i ručnog uvezivanja knjiga umjetnika.

Izložba ostaje otvorena do 4. veljače, a može se posjetiti radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Provedba natječaja sufinancirana je od strane Sveučilišta u Rijeci – UNIRI projekti za mlade znanstvenike i umjetnike, dok je izložbu u Kortilu podržao Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka. Za organizirane grupne posjete tijekom trajanja izložbe potrebno se unaprijed najaviti na kontakte Galerije.

Kalendar događanja

Predavanje
 • 16.07.
 • (19:30)

Ljetna priča iz Benčića: predavanje o riječkim neboderima „Pogled iznad Benčića“

Saznajte kako je osmišljena i realizirana “neboderizacija” Rijeke tijekom 20. st. te kakve su stavove o stambenim tornjevima imali vodeći akteri tadašnje društvene stanogradnje...

Detaljnije

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije