U Exportu na Delti danas je otvorena izložba “Retrovizor 2020 – foto galerija EPK”, čime je započela travanjska završnica projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture koja nam do kraja mjeseca donosi brojna kulturno-umjetnička događanja.

Galerija fotografija „Retrovizor 2020“ podsjeća na brojne značajne trenutke izdvojene iz uzbudljivog tijeka vremena u kojem je stvarana Europska prijestolnica kulture, kao i na neobična mjesta gdje su se odvijali susreti.

Rijeka je titulu Europske prijestolnice kulture zasluženo dobila u ožujku 2016. i s ponosom je nosila gotovo pet godina. Posljednje godine Riječani, Primorci i Gorani pamtit će ne samo po jednoj od najvećih kriza koja je pogodila cijeli svijet, već i po nesvakidašnjim događanjima, neočekivanim susretima te trajnim umjetničkim objektima i vrijednim spomenicima industrijske baštine koji, obnovljeni, postaju nova mjesta druženja upravo u Rijeci i okolici.

Na izložbi je tako vidljivo ono što su objektivi profesionalnih fotografa i amatera zabilježili tijekom tog vremenskog razdoblja, a to su sjajna umjetnička djela i izvedbe, radost zajedničkog uživanja u kulturnim događanjima, zadovoljstvo otvaranja i istraživanja novih prostora.

Kamere su snimile i ono što je manje vidljivo –  pripremanje programa, građevinske radove i opuštanja nakon događanja. Iako je nemoguće pokazati sve one bezbrojne trenutke koji su bili potrebni da bi se stvarala Europska prijestolnice kulture.

Irena Kregar Šegota, Emina Višnić i Vojko Obersnel

Irena Kregar Šegota, Emina Višnić i Vojko Obersnel

Otvorenju izložbe nazočili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel; direktorica RIJEKE 2020, Irena Kregar Šegota; Emina Višnić kao predstavnica autorskog tima izložbe te Morana Matković, voditeljica programa DeltaLaba i producentica izložbe Fiume Fantastika – Fenomeni grada.

Izložba Retrovizor ostaje otvorena do 30. travnja.

Nažalost, aktualne epidemiološke mjere zabranile su izložbene aktivnosti u području kulture pa se izložba do daljnjeg ne može pogledati na licu mjesta, ali pronaći će se način da bude dostupna publici.

(Foto: Rijeka 2020)