Izložbom o glagoljskoj tiskari Šimuna Kožičića Benje na gradskim postamentima na Korzu 23. studenoga započela je manifestacija Benja 2.0 – Tjedan glagoljice u Rijeci.

Izložba na postamentima posvećena je modruškom biskupu Šimunu Kožičiću Benji i glagoljskoj tiskari koju je osnovao u Rijeci 1530. godine, a prikazuje njegov životni put, s posebnim osvrtom na njegov boravak u Rijeci i osnutak glagoljske tiskare. Središnji i najvažniji dio izložbe čini pregled knjiga otisnutih u toj tiskari. Izložbu potpisuju prof. dr. sc. Sanja Zubčić s Filozofskog fakulteta u Rijeci i mr. sc. Orietta Lubiana iz Sveučilišne knjižnice Rijeka, dok je grafički dizajn izložbe osmislila tvrtka Welt d.o.o.

Srećko Jelušan, Oritetta Lubian i Vojko Obersnel otvorili izložbu na Korzu

Srećko Jelušan, Oritetta Lubian i Vojko Obersnel otvorili su izložbu na Korzu

Istoga dana, u Muzeju grada Rijeke, Palači Šećerane, bila je predviđena demonstracija rada replike tiskarske preše iz doba inkunabula i demonstracija rada 3D printera na kojem su se isprintala slova glagoljice za korištenje u tiskarskoj preši. Planirana su još brojna predavanja, međutim, zbog epidemiološke situacije ona su odgođena.

Manifestacija Benja 2.0 se od 25. do 30. studenoga održava u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a namjera je da bude redovito godišnje događanje. Želja pokretača i organizatora, udruge Typeflow jest popularizacija glagoljice i jačanje svijesti o važnosti tog pisma, posebice među mlađima.

Na organizaciji manifestacije radili su i Grad Rijeka, Rijeka 2020 i Gradska knjižnica Rijeka. Partneri su Sveučilišna knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci, Art kino, Muzej grada Rijeke, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Istrafilm, Centar za dizajn i produkciju Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Welt d.o.o., a pokrovitelj je Turistička zajednica grada Rijeke.

Više o manifestaciji na mrežnim stranicama http://www.benja.hr.