U nedjelju, 14. lipnja u Delnicama će se odvijati cjelodnevni program „Tajne Lujzijane“, nastao u sklopu programskog pravca 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

„Tajne Lujzijane“ različitim dijelovima umjetničkog programa kazuje priču o nekoliko važnih segmenata života u Delnicama. Povijesnom – kroz koji Delnice baštine bogatstvo i svjedoče o postanku važnoga prometnog pravca, sadašnjem – u kojem Delnice izostaju s kartografije važnih tranzitnih putova bez mogućnosti ekonomskog razvoja i značaja te budućem – koji sagledava kulturu kao bogatstvo i nov način promišljanja životnih okolnosti.

Ovom se inicijativom želi ukazati na svaki od spomenutih segmenata i suodnosa zajednice, ekonomije, kulture i umjetnosti. Tako program u Delnicama čine tri glavna projekta, koji su nastali u suradnji s brojnim umjetnicima domaće i inozemne kulturne scene. To su „Kartografija divljine“, „Delničke priče“ i predstava „I-Lujzijana magic show“. Posjetitelji će se također u Dnevnom boravku susjedstva moći družiti s umjetnicima i razgledati putujuća multimedijalnu izložbu „Transformation Incubator“.

Prilikom predstavljanja projekta u prostorima DeltaLaba u Rijeci, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula izrazili su zadovoljstvo što se, nakon privremene obustave programa zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa, nastavlja program 27 susjedstava. Dok je pročelnik Šarar istaknuo kako se radi se o programu, koji omogućuje povećanje kvalitete života u manjim sredinama te afirmiranja lokalnih umjetnika, zamjenik Mamula je izrazio uvjerenje kako će programi započeti kroz projekt Europske prijestolnice kulture nastaviti samostalno živjeti i nakon što se projekt formalno završi.

Emina Višnić, u tvrtki Rijeka 2020 zadužena za poslove upravljanja programima, naglasila je kako brojni gradovi kandidati za EPK iz Europe traže savjete kako osmisliti model sudjelovanja zajednica po uzoru na 27 susjedstava. Radi se o programima koji ostavljaju duboki trag u zajednici upravo zašto što je zajednica istinski uključena u oblikovanje i implementaciju programa.

Program „Tajne Lujzijane“ predstavili su članovi tima Susjedstva Delnice – zamjenica gradonačelnika Delnica Katarina Mihelčić, Matija Kezele iz Kotar teatra te direktor Turističke zajednice grada Delnica Petar Hrg. Na konferenciji su bili i umjetnici Damjan Kovač te Marko Burić.

Multimedijalna izložba „Transformation Incubator“

Program započinje u 12 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice, koji je ujedno i Dnevni boravak susjedstva Delnice. Tamo će se predstaviti cjelokupni program, posjetitelji će imati priliku družiti se s umjetnicima uključenim u program, ali i pogledati multimedijalnu izložbu „Transformation Incubator“ nastalu u sklopu jednog od trenutno najvećih EU kulturnih projekta Centriphery.

Kako je kazala voditeljica programskog pravca 27 susjedstva Branka Cvjetičanin, svi umjetnici uključeni u projekt Centriphery pripremaju kutiju koja predstavlja njihov umjetnički rad nastao u sklopu projekta. Kutije su interaktivne, zamišljene su da posjetitelji mogu listati, uzeti u ruke i razgledati sadržaj kutija, kako bi se prenio doživljaj s drugih lokacija. Izložba se prenosi i nadopunjava u svakoj zemlji sudioniku projekta.

Delničku kutiriju napunili su finski umjetnici Anna-Marie Karvonen i Tatu Nenonen te Delničanin Matija Kezele. Do otvaranja susjedstva Mrkopalj moći će se pogledati u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Delnicama, a onda odlazi u drugu zemlju sudionicu projekta.

Umjetničke instalacije i audio priče u spilji Malenica i Bakarčevom slapu

Umjetnici koji su pripremili delničku kutiju u sklopu susjedstva Delnice sudjelovali u svojevrsnom otkrivanju i tustičkoj varorizaciji prirodnih ljepota Gorskog kotara. Radi se o spilji Malenica u Crnom lugu i Bakarčevom slapu u Delnicama, na kojima će biti realizirana dva projekata.

„Kartografijom divljine“, u izvedbi umjetnika Damjan Kovač i Marko Burić, otkrivaju se vizure šuma Gorskog kotara i skrivenih prirodnih ljepota. Umjetničke instalacije u prostoru divljine, nastale od prirodnih materijala predstavljaju skrivena mjesta idealna za susret prirode i čovjeka i pružaju posjetiteljima boravak u netaknutoj prirodi Gorskog kotara. Neinvazivne intervencije u prostoru divljine omogućuju otkrivanje tajnih lokaliteta uz Lujzijanu, stavljajući naglasak na prirodne ljepote i njihov potencijal u suvremenom načinu života.

„Kartografiju divljine osmislili su umjetnici Damjan Kovač i Marko Burić

„Kartografiju divljine osmislili su umjetnici Damjan Kovač i Marko Burić

Karvonen, Nenonen i Kezele istražili su pak mitove i legende Delničkog kraja, koji čine ishodišnu točku njihova umjetničkog rada i zabilježili ih u „Delničke priče“ koje će svaki posjetitelj lokaliteta „Kartografija divljine“ moći čuti i doživjeti kroz multimedijalni audio zapis u QR kodu smješten na lokacijama u prirodi.

Dok će umjetničke instalacije „Kartografije divljine“ ostati kao trajni postav u prirodi, „Delničke priče“ se mogu poslušati od 14. lipnja do 14. rujna. Posjetitelji lokacije mogu samostalno obići, a do njim mogu doći uz pomoć koordinata: Bakarčev slap (45°24’33.9”N 14°48’56.2”E) te spilja Malenica (45°25’12.0”N 14°41’46,2”E).

Svečano otvaranje susjedstva Delnice uz predstavu „I-Lujzijana magic show“

Središnji dio programa predstavlja svečano otvaranje programa susjedstva Delnice i praizveba I-Lujzijana Magic Showa u Radničkom domu s početkom u 19 sati.

Predstava I-Lujzijana magic show u režiji i koreografiji Branka Žak Valente. Ovaj komični show hibrid je svojevrsnog TV natjecateljskog talent showa, stand up komedije i burleske kojima se gledateljima predstavljaju utopijske vizije Gorskog kotara kao svjetski poznatog turističko-ekološkog rezervata “koji samo što nije ugledao svjetlo dana”.

Članovi Trafik teatra i Kotar teatra

Članovi Trafik teatra i Kotar teatra

Uslijed Covid-19 epidemioloških mjera tim susjedstva Delnice odgodio je putovanje u Slovačku i svoje europsko susjedstvo. Obostrani posjeti odgođeni su do prvih mogućih termina i otvaranja granica kada će ponovo biti omogućena međunarodna kulturna suradnja. Sa svojim slovačkim susjedima iz Košica, gradu koji je nosio titulu Europske prijestolnice kulture 2013., već je ostvaren kontakt i otpočela je komunikacija u nadi da će se dogoditi i međusobni posjeti i predstavljanje autentičnog slovačkog sela Vikolinec pod UNESCOvom zaštitom zbog svog specifičnog suživota sa šumom i tradicijskim stolarskim i drugim zanatima vezanim uz drvo.