47. Gradonačelnikov kolegij

PATHS-RASTEM je projekt razvoja socio-emocionalnih kompetencija u najranijoj predškolskoj i školskoj dobi, kojeg vodi Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Penn State University iz SAD-a i koji će se provoditi u Gradu Zagrebu, Gradu Rijeci te Istarskoj županiji. Ukupna vrijednost projekta, koji se djelomice financira i sredstvima Svjetske banke, jest 1,3 milijuna kuna, a Grad Rijeka će ga sufinancirati s 30 tisuća kuna. Kako je kazala pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Branka Renko-Silov, radi se o jednom od najboljih svjetskih projekata u prevenciji rizičnih ponašanja djece, koji je osmišljen u SAD-u te je implementiran ili u implementaciji u nizu europskih zemlja.
 
Projekt će se u Rijeci implementirati u pet osnovnih škola i to “Brajda”, “Nikola Tesla”, “Gornja Vežica”, “Vežica” i “Škurinje”. Još 5 riječkih škola, i to “Ivan Zajc”, “Kozala”, “Podmurvice”, “Vladimir Gortan” i “Zamet” bit će kontrolne škole, a njima će po završetku Projekta također biti omogućeno da implementiraju program sa sljedećom generacijom učenika. Projekt će se od slijedeće pedagoške godine provoditi i u dva vrtića, Deflinu i Vežici.

Nadalje, za financiranje usluge za pripremu projektnog prijedloga i prijavu projekta “Integracija djece s teškoćama u razvoju i mladih osoba s invaliditetom u urbanom prometu” na natječaj IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje tvrtki OIKOS Održivi razvoj odobreno je 71.340,00 kn. Radna skupina već je pripremila nacrt projekta, kojim bi se prvenstveno djeci i mladima s invaliditetom omogućio lakše kretanje i pristup nizu javnih sadržaja, a kako se radi o zahtjevnom natječaju, u kojem je potrebno pronaći i strane partnere, ali i po kojem bi se moglo dobiti i do milijun eura, odlučeno je da se angažira vanjska tvrtka. Radi se o tvrtki iz Slovenije, koja je imala izuzetno puno uspjeha na apliciranju slovenski projekata na natječaje EU.
 
Dobivanjem sredstava iz Europske unije za integraciju djece i mladih osoba s invaliditetom u urbanom prometu dodatno bi se poboljšale mogućnosti prijevoza osoba s invaliditetom, o čemu se u Rijeci vodi briga već godinama. Tako je na današnjem je kolegiju donesena odluka da se i ove godine financira s 574.000 kuna prijevoz osoba s invaliditetom kombijem Autotroleja. Pored tog prijevoza, koji vozi već 12 godina, Grad Rijeka je osigurao kombi vozila kojima se koristi niz udruga i ustanova.
 
Također, i ove godine će Grad Rijeka sufinancirati pola plaće defektologinje u OŠ Pećina, u kojoj djeluje odjel za djecu za slijepu i slabovidnu djecu. Drugu polovicu plaće od protekle godine osigurava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.
 
Grad Rijeka će podržati projekt JEKA, javnu edukativnu kampanju za promicanje ispravne uporabe antimikrobnih lijekova, koji treću godinu provodi Medicinski fakultet s partnerima. Nastavit će financirati i tečaj za trudnice KBC-a Rijeka, koji godišnje pohađa oko 400 parova.
 
Grad Rijeka će i ove godine sa 90.000 kuna financirati dio troškova tima obiteljske medicine na OrehoviciGrad Rijeka će i ove godine sa 90.000 kuna financirati dio troškova tima obiteljske medicine na Orehovici, kako bi se stanovnicima tog područja, većinom treće životne dobi, omogućio liječnik u blizini mjesta stanovanja. Naime, da Grad Rijeka ne sufinancira tim, liječnik na Orehovici morao bi zatvoriti ordinaciju, budući da glavarina za postojeći broj pacijenata ne pokriva minimalne troškove ordinacije. Također, Grad Rijeka je protekle godine uredio prostore ordinacije uloživši oko 250 tisuća kuna. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako Grad Rijeku često prozivaju zašto ne pokriva gubitke Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

“Dom zdravlja je ustanova koja ima svog osnivača, Upravno vijeće i ravnatelja i koje samostalno sklapa ugovore s HHZO-om, i Grad Rijeka neće pokrivati nastali gubitak poslovanja. No, uvijek smo spremni financirati programe koji će pridonijeti većem standardu i boljoj dostupnosti zdravstvene zaštite,” kazao je Obersnel.

Uskoro će se povećati i dostupnost kluba starijih osoba većem broju umirovljenika, budući da Grad Rijeka namjerava u bivšim prostorima HVIDR-e u Lovranskoj ulici na Kantridi u suradnji s Udrugom umirovljenika Rijeka otvoriti klub umirovljenika i starijih osoba, trinaesti takav klub u našem gradu.
 
Imenovan je novi sastav Odbora književne nagrade Drago Gervais te prihvaćena informacija o provedenom Natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora objavljenom krajem prosinca 2010. godine. Pristigle su 32 prijave i to za ukupno 22 poslovnih prostora, dok za 59 prostora nije bilo interesa, od čega su 21 prostori skladišta na Žabici. Prema riječima pročelnice Odjela za komunalni sustav Irene Miličević, nešto je veći interes za zakup poslovnih prostora nego na prethodnom natječaju, no izlicitirane zakupnine većinom su iste kao i početne.
 
Donesen je Program provođenja preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD) kao posebne mjere na području grada Rijeke za 2011. godinu. Osim na javnim površinama, a iznimno od zakonskih odredbi, i ove godine troškove provedbe mjera DDD-a zajedničkih dijelova i uređaja stambenih zgrada kao i posebnih dijelova zgrada i dvorište, umjesto vlasnika, snosit će Grad Rijeka. Kako je pojasnila pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, iako ne bi trebao, Grad Rijeka provodi mjere DDD-a i po zgradama u privatnom vlasništvu zbog zdravstvenih razloga, dok je gradonačelnik Obersnel istaknuo kako je cjelokupni sustav provođenja mjera DDD-a krivo postavljen, jer Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a može nadzirati samo provođenje mjera na javnim površinama, dok nenadzirani ostaju prostori tvrtki, primjerice područja luka ili brodogradilišta, te privatna zemljišta.

Izvor: Grad Rijeka