U riječkom HNK Ivana pl. Zajca u utorak 3. ožujka održana je predstava „Sve što je dobro“ belgijske skupine Needcompany čime je nastavljen Needcompany festival koji se u sklopu programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture u Rijeci održava od 29. veljače do 6. ožujka.

Ova je predstava nastala upravo za program Europske prijestolnice kulture i to u koprodukciji RIJEKE 2020 u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca, skupinom Needcompany i njihovim partnerima.

Izvedba predstave u utorak ujedno je bila i regionalna premijera, a repriza će se odigrati 4. ožujka, također u HNK Ivana pl. Zajca. Predstava je izvedena s prijevodom na hrvatski jezik.

Umjetnici dužni odgovoriti na političku zagušenost

„Identitet je ponekad jedini spas i jedini izraz samopoštovanja za najsiromašnije među nama. No on stvara lažnu sliku. To je iskvarena slika koja u rukama nacionalističkih sila može postati oružje. Umjetnici moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da bi svojom ‘poetikom’ snažno odgovorili na sveprožimajuću političku zagušenost kojom smo izloženi. Brexit, Trump, Ergodan, uništavanje našeg planeta, teror ekspanzionističke ekonomske politike i gubitak solidarnosti, problemi su koje mora riješiti politika. A poetika je ta koja mora skrbiti o čovječanstvu“, objašnjava kontekst predstave Jan Lauwers.

Umjetnici moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da bi svojom ‘poetikom’ snažno odgovorili na sveprožimajuću političku zagušenost kojom smo izloženi – Jan Lauwers

„Sve što je dobro“, govori o gubitku i nadi. Radnja se temelji na susretu Jana Lauwersa, redatelja i autora predstave te osnivača ove belgijske glumačke skupine koji se 2014. godine susreo s izraelskim elitnim vojnikom i ratnim veteranom Elikom Nivom koji je nakon duge i teške rehabilitacije postao profesionalni plesač. Tijekom dugih rasprava o vojnim operacijama u kojima je Nivo sudjelovao, ali i o njegovom plesačkom razvoju u sigurnom svijetu živih umjetnosti u Njemačkoj u koje je uplovio nakon ratnih iskustava, na briselskom aerodromu Zavantem i na stanici podzemne željeznice Maelbeek eksplodirale su bombe. Predstava prati razvoj odnosa između mlade djevojke Romy koja je tijekom svog putovanja Kinom upoznala vojnika Elika i taj joj je susret promijenio život.

Paralelno, Lauwers u predstavi priča i priču o svom životu u tom periodu kada je sa suprugom Grace Ellen Barkey i njihovom djecom živio u zloglasnoj briselskoj četvrti Maelbeek.

Predstava „Sve što je dobro“ je ljubavna priča u vrijeme kada Europa žrtvuje solidarnost, a velika grupa ljudi podliježe mržnji i netoleranciji. Također to je i priča o obitelji umjetnika izmorenih svakodnevnim brigama i o sveprisutnoj smrti koja se podjednako nemilosrdno nameće u izolaciji njihova doma kao i u vanjskom svijetu.