U susjedstvu Gomirje, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, tijekom petka i subote održan je Gomirje Harmonika Mundijal 2020, međunarodni festival harmonike. Tijekom dva dana, osim brojnih zainteresiranih mještana Gomirja, u programu su uživali i mnogi njihovi gosti. 

Prvog dana Gomirje Harmonika Mundijala 2020 održana je majstorska radionica maestra Marka Hatlaka, istaknutog slovenskog harmonikaša u Domu kulture u Gomirju, gdje su sudionici, mahom djeca koja nemaju formalno glazbeno obrazovanje, od istaknutog stručnjaka imala prilike naučiti osnove sviranja ovog instrumenta, koji je potvrdio bogato kulturno nasljeđe susjedstva Gomirje u Gorskom kotaru, postavljajući ga u širi kontekst europske i svjetske glazbene scene kojim se preko harmonike predstavljaju različite kulture i glazbeni izričaji.

Predstavljanje europskog susjedstva

Osim toga, u Domu kulture u Gomirju kroz video prezentciju održano je predstavljanje europskog susjedstva, organizacije GreenWise People iz Velike Britanije, koja će u cjelogodišnji program susjedstva Gomirje, čim to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, unijeti još jedan sadržaj – Šumsku školu za djecu i odrasle, kako bi stanovnike još više zbližili i upoznali s prirodom te odvikli od malih ekrana. Predstavljanje europskog susjedstva bit će održano kroz prezentaciju, a posjet europskih susjeda Gomirju odgođen je do daljnjeg.

Na samom svečanom otvorenju Gomirje Harmonika Mundijala 2020 u petak predvečer u dvorištu najzapadnijeg manastira srpske pravoslavne crkve u Europi u čijem je sklopu i crkva sv. Jovana Preteče, okupljenima su se obratili zamjenica gradonačelnika Grada Vrbovskog Anđelka Mamula, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, predstavnica tima susjedstva Gomirje Nikolina Kosanović, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, koji je ujedno također član tima susjedstva Gomirje EPK.

Vremenska kapsula iz Kuti predana Gomirju

Iz ruku susjedstva Kuti tom je prilikom Gomirju predana i vremenska kapsula 27 susjedstava koja će se po završetku svih programa, s porukama susjedstava, pohraniti na 100 godina.Veliko oduševljenje okupljenih u prekrasnom dvorištu manastira izazvao je Koncert za harmoniku Marka Hatlaka (SLO), uz uvodni nastup mlade Marte Beljan (HR). Izvođači su s pozornice ispraćeni velikim pljeskom, a dobra atmosfera garantirala je odličan provod I drugog dana festivala, koji je održan u subotu na nogometnomm igralištu u Gomirju.

Predstavljena i goranska heligonka

Tamo je održan program Heligonke u gostima udruge „Glazbeni susreti Gorskog kotara“, gdje je u najboljem svjetlu predstavljena heligonka – harmonika koja je neizostavni dio kulturnog identiteta i tradicije Gorskog kotara. 

Na istom je mjestu večer nastavljena koncertom Harmonika Mundijal Kvinteta 2020, pod vodstvom maestra Zorana Majstorovića na gitari i oudu, u kojem su zasvirali Venelin Mehić na harmonici, Robert Mikuljan na trubi, Bojan Skočilić na bas gitari i Rajko Ergić na bubnjevima.
Nastup Giampaolo Mrach Trija (IT/HR) u zadnji je tren otkazan zbog aktualne situacije vezane uz pandemiju korona virusa.

Gomirje Harmonika Mundijal 2020 završio je nastupom Bojan Banda, uz koje se plesalo do kasno navečer.

Nositelj inicijative susjedstva Gomirje je udruga Gomirje u srcu 1599,a partneri u provedbi programa su Manastir i crkva sv. Jovana Preteče te Nogometni klub Gomirje.
Posebne zahvale za realizaciju manifestacije idu SKD-u Prosvjeta Pododborima Gomirje i Moravice, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Vrbovskom te svim mještanima Gomirja.

Kalendar događanja