“Centar svemira” naziv je programa susjedstva Turnić – Mlaka, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koji će se u petak, 11. prosinca od 12.00 do 18.00 sati predstaviti u prostoru u Ulici Milutina Barača 32 na Mlaki, završnom izložbom radova polaznika MIT Laba koji su nastajali kroz 2020. godinu, suradnjom brojnih aktera.

Direktnu podršku programu, kao partner, dala je INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d koja je omogućila korištenje ovog iznimnog prostora za razvijanje inovativnih, umjetničkih i znanstvenih ideja te provođenje edukacija.

Otvoreni laboratorij tehnički naprednih znanja

MIT (Mlaka i Turnić) Lab otvoreni je laboratoriji i program eksperimentalnog tipa namijenjen mladima, kroz koji se na inovativan i interaktivan način objedinjavaju korisna znanja i alati iz područja inovacija, robotike, analogne fotografije, radioamaterizma i različitih drugih tema. Program se dosad provodio kroz tri cjeline: Majstorske klase, kroz koje su sudionici koji su se odazvali javnom pozivu uz direktan rad s mentorima radili na određenoj temi producirajući vlastiti rad za finalnu izložbu, zatim su održani Dani otvorenih vrata za vrijeme kojih je zainteresirana javnost posjećivala MIT Lab prostore, a za petak je na konferenciji za medije najavljena Završna izložba radova sudionika.

Dio izložaka polaznika radionice MIT Laba

Dio izložaka polaznika radionice MIT Laba

U radionici Dizajn i (d)okolica tako će se moći razgledati izložba serije grafika pomoću kojih su sudionici savladavali osnove dizajna te osmišljavali vlastite projekte, u prostoriji koja nosi naziv Turnić we have a problem – škola radio valova uz demonstraciju ostvarivanja radioamaterske veze te ostvarivanja veze preko satelita, posjetitelji će moći razgledati radioamatersku opremu i razgovarati o svrsishodnosti radioamaterizma u doba Covid-19 pandemijskih okolnosti. Posjetitelje očekuje i izložba nekoliko interaktivnih ručno upravljanih pneumatskih skulptura koje su nastale po uzoru na “biologične” meke robote pod nazivom Bionički oblici – radionica pneumorobotike, a koji su izrađeni od raznih laganih materijala kao što je polietilenska folija, PVC cijevi, plastične letvice, mreže i sl. Posjetitelji izložbe moći će pomoću pripremljenih električnih pumpi ručno aktivirati i deaktivirati napuhavanje pojedinih izložaka te tako istražiti mogućnosti i raspone pokreta bioinspiriranih instalacija.

Demonstracija novih ideja i rješenja

U prostoru pod nazivom S.o.U.N.d ili kako nastaje zvukopis? sudionici radionice demonstrirat će Sample pack za izradu beatova napravljenih od zvukova Ulice Milutina Barača, gdje će posjetitelji na midi kontroleru moći i isprobati izradu beatova. Sastavni dio MIT Laba je i  AFFK – Analogni foto film klub koji izlaže radove koji su nastali u procesu stjecanja vještina rada s analognim fotoaparatom i ostalim elementima rada u tamnoj komori te program Rijeka budućnosti kojim se prezentiraju nove ideje i rješenja riječkih srednjoškolaca, učenika riječke Elektroindustrijske i obrtničke škole i njihovih profesora, na kojima su aktivno radili s članovima riječkog IN kluba inovatora Rijeka, a inovacije su se izlagale i na međunarodnoj izložbi INOVA mladi 2020. u Zagrebu.

– Rekao bih kako je ovo susjedstvo jedna prava riječka priča i kako bi se Rijeka u budućnosti trebala nastaviti razvijati povezivanjem i razmjenom znanja i stvaranja novih zajednica, kao što mi pokazujemo ovim primjerom, rekao je u najavi programa Luka Rodela, koordinator MIT Laba iz Saveza udruga Molekula te se zahvalio cijelom timu koji se okupio u susjedstvu i naravno INA-i koja je ustupila svoj prostor.

– Zbog cijele situacije s epidemijom, planovi nisu išli onako kako je prvotno bilo zamišljeno, ali mislim da smo unatoč svemu uspjeli složiti kvalitetan program. Pozivam sve zainteresirane da dođu u petak na prezentacije projekata koje smo stvarali, gdje će zaista biti zatupljena različita područja – od dizajna i inovacija, preko radioamaterizma, zvuka i pneumorobotike do analogne fotografije, kazao je Rodela.

Kvartovi povezani industrijskim nasljeđem

Susjedstvo Turnić-Mlaka, kako je u najavi istaknula rukovoditeljica programa RIJEKE 2020 Emina Višnić, možda nije pitoreskno kao neka druga susjedstva koja su sudjelovala u ovom programskom pravcu, međutim ono iznimno važno što ovo susjedstvo pokazuje je – potencijal za budućnost:

–  Drago mi je što smo u programskom pravcu 27 susjedstava okupili različite ljude i zajednice koje inače nisu komunicirale međusobno, a sada su se našli zajedno oko jednog projekta. Vjerujem kako će i u budućnosti nastaviti međusobno surađivati i komunicirati, a vjerujem i kako će se, kada se ova pandemija malo smiri, revitalizirati i veze s međunarodnim susjedima, partnerima iz europskih zemalja. Ovom susjedstvu želim da se i u budućnosti nastavi razvijati, okupljajući pritom svu različitost našega grada i kvartova, što se i uklapa u moto Rijeke 2020 – Luka različitosti, istaknula je Višnić.

Susjedstvo Turnić-Mlaka EPK objedinjuje dvije riječke četvrti povezane urbanim životom industrijskog nasljeđa brojnih povijesnih razdoblja modernizma i socijalizma te stvaranjem i razvojem riječke alternativne scene. Prisutnost i vidljivost tehničke kulture je sveprisutna, ali s jedne strane tu je nepristupačna industrijska zona kojom upravlja država, a s druge radnička naselja visokogradnje i građani grada Rijeke koji u današnjici žive paralelne i odvojene živote. „Centar Svemira“ i program susjedstva Turnić-Mlaka pokušaj je premošćivanja te nevidljive diobe.

Okrenutost budućnosti

– Poanta programskog pravca 27 susjedstava bila je pokazati kako ljudi žive u različitim mjestima i na različite načine pa samim time imaju i drugačiji pogled na Rijeku, na koju su više-manje svi orijentirani, istaknuo je prilikom najave programa pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar:

– Moram reći kako mi se zapravo sviđa ova ironija da je ovo, uvjetno rečeno, ‘ružnije’ susjedstvo iskoristilo u nazivu svog programa MIT, akronim jednog od najčuvenijih svjetskih instituta za tehnologiju, a za pohvalu je što su se spojili s INA-om, kao i s učenicima i profesorima srednjih škola s ovog prostora, a kako bi nam pokazali čega sve u Rijeci ima i kako lako utopije postaju distopije. Pristup ekipe koja je radila na ovom programu pokazuje tehnološki napredak i okrenutost budućnosti, a istovremeno i potencijal ovog prostora i ja im na tome čestitam. Zahvaljujem se INA-i na partnerstvu te upućujem apel da ukoliko ovaj prostor trenutno nema neku konkretnu namjenu, zašto ne razmisliti o tome da postane mjesto daljnjeg promišljanja ovog kvarta, kazao je pročelnik Šarar i zaključio:
– Pozvao bih Riječane da posjete MIT Lab u petak, da dožive i ove dijelove naše svakodnevice, kako bi bolje osvijestili gdje živimo i radimo, jer ne treba samo gledati onu turističku sliku koja nikad nije – ona prava.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić istaknula je kako joj je uvijek zadovoljstvo najaviti neki od programa 27 susjedstava, jer je Primorsko-goranska županija u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture podržala programe 27 susjedstava i Lungomare Art tj. programe koji svoje aktivnosti provode diljem naše županije.

– Kod ovog konkretnog susjedstva iznimno me veseli što su u pripremi programa sudjelovale i udruge i škole, ali i gospodarstvenici, što se radi o programu koji objedinjuje tehničku kulturu, inovacije, film, zvuk i vjerujem kako mlade i dalje treba poticati da se uključuju u takve vrste aktivnosti, da se bave inovacijama i da koriste tehnologije koje su nam danas dostupne. Pročelnica Šišić također je izrazila zadovoljstvo što su se tijekom pripreme ovog, ali i ostalih programa susjedstava, stvorila partnerstva koja će se nastaviti razvijati i nakon što EPK godina završi.

Novi riječki umjetničko-znanstveni dnevni boravak

U programu susjedstva Turnić – Mlaka EPK sudjeluju In klub inovatori Rijeka, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Savez udruga Molekula, Radio klub Kvarner Rijeka i brojni drugi pojedinci, a MIT Lab bit će predstavljen kao novi umjetničko-znanstveni dnevni boravak Rijeke i susjedstva Turnić-Mlaka, izložbom radova sudionika majstorskih klasa.

Nositelji inicijative programa MIT Laba su: Savez udruga Molekula, In klub inovatora Rijeka, Radio klub Kvarner Rijeka, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo te Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka. Partner je  INA-INDUSTRIJA NAFTE, d.d., a europsko susjedstvo Turniću-Mlaki je francuska silicon valley institucija The Camp.

Događanje Centar svemira, u susjedstvu Turnić-Mlaka u petak, organizira se uz poštivanje svih važećih mjera i preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji i sudionici pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.