U Gradskoj vijećnici Grada Kastva predstavljena je web platforma susjedstva Kastav, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koja se bavi pitanjima ugroženih jezika i jezičnih prava manjina.

Naime, zbog novonastalih epidemioloških okolnosti program susjedstva Kastav koji je baziran na ovoj temi nastajao u protekle tri godine, umjesto na danu susjedstva objedinjen je i predstavljen kroz web platformu koja se nalazi na adresi https://ca-citalnica.com/susjedstvo-kastav-epk-rijeka-2020/  te je urednički razdjeljena na nekoliko cjelina: O projektu i aktivnostima susjedstva Kastav, O inicijativi za očuvanjem dijalekata i zavičajnih govora, O potporama i argumentima, Dokumentarni film „Ćemo zgubit naš zajik?“, Isto, a opeta drugačeje i Vremenska kapsula Susjedstva Kastav.

Susjedstvo Kastav bavi se, dakle, pitanjima ugroženih jezika i jezičnih prava manjina. Stoga su odlučni u formiranju europske platforme koja će u žarištu imati zaštitu i očuvanje manjinskih jezika kako bi se programima edukacije, istraživanja i razvoja nastavnih materijala i alata podijelila i podržala ideja regionalnih i manjinskih jezika.

– Prilikom osmišljavanja i provođenja programa imali smo veliku podršku Grada Kastva, ali i udruge Čakavski senjali i gospođe Dragice Stanić koja je velika pokretačka snaga ovog projekta i očuvanja čakavštine općenito. Ona radi s djecom vrtićke dobi, učiteljice u našoj osnovnoj školi preuzimaju njezine programe koje potom provode s učenicima u školi i na taj način se trudimo djeci približiti čakavštinu, rekla je na predstavljanju članica tima susjedstva Kastav Andrea Bralić i naglasila kako je u sklopu projekta provedena i anketa među učenicima kastavske osnovne škole koja je pokazala da tek 18 posto djece čakavštinu smatra svojim materinjim jezikom.

– Međutim, ono što nas veseli je što se njih čak 55 posto izjasnilo da bi je željelo naučiti. To nam je bio poticaj da pokrenemo jednu inicijativu za očuvanje dijalekata i uvođenja istog u izbornu nastavu i s tom inicijativom ćemo sada ići i prema resornom ministarstvu i nadamo se da ćemo imati uspjeha u tome, kaže Bralić.

Apel ministarstvima

Na web platformi susjedstva Kastav predstavljena je, između ostalog, i inicijativa za očuvanjem svih dijalekata hrvatskog jezika, a sljedećeg će tjedna i službeno biti poslan apel Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu kulture i medija da se razmotre okolnosti pod kojima bi bilo moguće uvrštavanje pojedinih dijalekata u popis izbornih predmeta u osnovnim i srednjim školama.

Na predstavljanju je bio i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac:

– Kastav je oduvijek bio grad pisane riječi, stoga se tema koju smo odabrali sama nametnula kao logičan odabir. Moram ovdje istaknuti jednu zanimljivost kako je tijekom ove godine i u Europskom parlamentu u Strasbourgu održan govor na našoj čakavštini, što vjerujem da će ostati zabilježeno kao jedna zanimljiva crtica, a na svima nama je da nastavimo njegovati naš jezik i naš zavičaj i da donesemo jedan novi žar u cijelu tu priču o očuvanju našeg identiteta. Mislim da nam za sada u tome jako dobro ide i kako će tragovi ovog projekta ostati kao zalog za daljnji rad u budućnosti, rekao je Mostarac i naglasio:

Ponosan sam na naše sudjelovanje u projektu Europske prijestolnice kulture. Rijeka je središte naše županije i moramo surađivati, jer se na taj način obogaćujemo, a pritom mislim na suradnju cijele naše županije. I EPK projekt kao i projekt Urbane aglomeracije Rijeka pokazatelj su kako suradnja unutar regije treba funkcionirati i kako dovodi do zajedničkog prosperiteta, kaže gradonačelnik ‘grada na brege’.

Ča-citalnica-2019

Tek 18 posto kastavskih osnovaca čakavštinu smatra svojim materinjim jezikom

Riječi hvale za susjedstvo Kastav i njihovo nastojanje u očuvanju jezika imala je i direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota:

– Valja reći kako susjedstvo Kastav već tri godine intenzivno radi na svom programu, kako su do sada održane brojne aktivnosti i kako je ova platforma samo jedna javna artikulacija svega onoga što su napravili do sada. Odabrali su temu koja je jedan od važnih elemenata očuvanja našeg identiteta, a istovremeno su cjelokupni program prenijeli u online svijet  što pokazuje koliko gledaju u budućnost i koliko se trude na nove načine zaštititi svoje kulturno bogatstvo. Programski pravac 27 susjedstava stvorio je nešto što mi se čini iznimno važno za istaknuti, a to je jedna platforma suradnje za koju vjerujem da će se nastaviti kako između naših lokalnih susjedstava, tako i sa europskim susjedima i da ćemo nastaviti pokazivati bogatstvo naše kulture i tradicije, istaknula je Kregar Šegota.

Povezivanje s mađarskim Pečuhom

Valja svakako spomenuti da se u europskom kontekstu grad Kastav susjedski povezao s mađarskim gradom Pečuhom, koji je 2010. nosio titulu Europske prijestolnice kulture. Povezani su upravo kroz temu jezika te su započeli razmijenu iskustava u nastojanju očuvanja manjinskih jezika i dijalekata.

Susjedstvo Kastav u posjetu Pečuhu

Susjedstvo Kastav u posjetu Pečuhu

Potporu susjedstvu Kastav EPK na predstavljanju web platorme dali su i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

27 susjedstava jedan je od dva programska pravca unutar Europske prijestolnice kulture u kojima Primorsko-goranska županija aktivno sudjeluje, a ideja je bila da kroz ljude, običaje, tradiciju i povijest predstavimo mjesta i gradove diljem naše županije. Najbolji način za to je putem lokalne zajednice i lokalnog stanovništva koji na najbolji mogući način mogu prezentirati svoj kraj. Drago mi je što su unatoč epidemiji, sva susjedstva pronašla način da prezentiraju svoje programe, kao i Grad Kastav na koji gledam kao na romantičan gradić bogate povijesti, a istovremeno moderan grad okrenut budućnosti. Kastav poštuje svoju povijest i tradiciju  i stoga mi je jako drago što su u središte svog programa stavili čakavštinu, mislim da su izabrali pravu stvar za predstaviti je široj publici, kazala je zamjenica Medarić.

– Kastav je uvijek bio propulzivna sredina koja jako dobro balansira između tradicije i suvremenosti i važno je reći kako jako puno surađujemo. Veseli me što će uređenjem Lokvine i Crekvine Kastav svoju kulturnu ponudu podignuti na još jednu kvalitetniju razinu. Moram istaknuti kako su se mnogi gradovi i mjesta naše županije uključili u pripremu i stvaranje programa i prije nego što je Rijeka ponijela EPK titulu te je možda upravo to bio jedan od važnih razloga zašto je na kraju i postala Europskom prijestolnicom kulture. Ovu EPK godinu i EPK priču stvorili smo zajedno i svima želim zahvaliti na tom predanom radu i angažmanu, zaključio je pročelnik Šarar.

Nositelj inicijative susjedstva Kastav je Grad Kastav, a partneri u stvaranju programa su Udruga Čakavski senjali, Udruga Kastavsko kulturno leto i Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav.

Kalendar događanja

Izložba
 • 26.01. – 06.02.
 • (17:00)

Izložba radova novih članova riječkog HDLU-a

U Galeriji Juraj Klović predstavljaju se radovi osmero novoprimljenih članova riječke podružnice Hrvatskog društva likovnih umjetnika...

Detaljnije

Predstava
 • 27.01.
 • (19:30)

Premijera Mascagnijeve opere “Cavalleria rusticana”

„Cavalleriu rusticanu” na scenu donosi riječka Opera u režiji ljubimca svih ljubitelja opere Dražena Siriščevića, uz dirigentsko vodstvo Paola Bressana...

Detaljnije

Književni susret
 • 27.01.
 • (12:00)

Predstavljanje knjige „Mi, djevojčice iz Auschwitza“

“Mi, djevojčice iz Auschwitza” potresna je ispovijest sestara Andre i Tatiane Bucci, koje su kao djevojčice od četiri i šest godina iz Rijeke odvedene s obitelji u koncentracijski logor Auschwitz II – Birkenau...

Detaljnije

Projekcija
 • 29.01. – 31.01.
 • (19:00)

Premijera bosansko-hercegovačkog kandidata za Oscara “Quo vadis, Aida?”

Kandidat za Oscara Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" bavi se padom srebreničke enklave i tragičnim posljedicama koje su iza toga uslijedile...

Detaljnije

Izložba
 • 29.01.
 • (18:00)

Muzej grada Rijeke otvoren u Noći muzeja

Muzej grada Rijeke otvorit će za posjetitelje svoja dva izložbena prostora. Riječ je o Palači šećera u Krešimirovoj 28 i željezničkom skladištu na Trgu Žabica 4, gdje je postavljena izložba torpeda...

Detaljnije

Performans
 • 29.01.
 • (19:00)

Noć muzeja: Performans “(Ne) mrzimo baš sve?” u Galeriji Kortil

Performans se sastoji od projekcije video snimki razgovora s petero pripadnika različitih manjinskih skupina na lokacijama ispisanih govora mržnje...

Detaljnije