U suradnji sa Kreativnim odjelom nastao je multimedijalnom doživljaj “Šumska” – prvi hrvatski interaktivni glazbeni video spot.

“Šumska” je prvi hrvatski interaktivni glazbeni video spot, a premijera je na samoj web stranici Putokaza. Želja je čovjeku omogućiti bogatije i osobnije iskustvo, uroniti ga u čarobni svijet Putokaza u kojem se isprepliću prošle, sadašnje i buduće priče. Svaki gledatelj, tj. točnije interaktor, sam odlučuje kako će sudjelovati u toj jedinstvenoj priči, snu ili meditacijskom iskustvu. Mnogi će riješiti i zagonetku potrebnu za nastavak priče – ili jednostavno bolje upoznati sami sebe u miru virtualnog svijeta u nastajanju, upoznati granice našeg unutrašnjeg, emocionalnog svemira, upravo onog o kojemu govori album Mjesec.

VIDEO: Putokazi – Šumska

“Šumsku” se neće moći pogledati na televizijskom ekranu iz jednostavnog razloga što je ovakav sadržaj prerastao jednosmjerni medij poput televizije. “Šumsku” se mora osobno iskusiti. Putokazi ovime ulaze u doba umjetnosti iduće razine – svima dostupne interaktivne audio-vizualne priče, umjetničke izričaje u virtualnim svijetovima, vjerojatno preteču futurističkih holodeckova kakve susrećemo u SF filmovima.

Iako radnja ovog spota ovisi o interaktoru, priča postoji i smještena je u daleku budućnost. Poznavatelji videografije Putokaza prepoznat će nastavak priče o djevojčici Ivani iz televizijskih spotova “Snena pleše” i “Play, Rew, F Fwd”.

Posebnost “Šumske” je korištenje Hyperviza, tehnologije domaćih autora – riječke multimedijske produkcije Kreativni odjel. Hyperviz je upisan u “Knjigu najboljih” kao jedna od najboljih inovacija u Hrvatskoj prošle godine. E-novation je priznanje za inovacije u visokim tehnologijama u organizaciji izdavača Vidi i Instituta Ruđer Bošković.
Za uživanje u “Šumskoj” potrebno je koristiti jedan od preporučenih web preglednika za Windows i Mac računala uz besplatan Unity 3D plug-in. Za najbolji doživljaj preporučuju se računala s grafičkim karticama od minimalno 256MB video memorije i kvalitetne slušalice ili zvučnici.

Oznake

Skip to content