Hortikulturna umjetnička instalacija “I am not a robot” službeno je otvorena u Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Instalacija, autora Darka Fritza, postavljena je u “zelenom pojasu” ispred zgrade Građevinskog fakulteta, u sklopu Susjedstva Kampus programskog pravca “27 susjedstva” projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Govoreći o svom radu, Darko Fritz napominje da je tekstualni sadržaj “I’m not a robot” preuzet iz digitalne domene – digitalnog sučelja namijenjenog strojevima koji žele potvrdu da komuniciraju sa stvarnim ljudima, a ne sa strojevima.

Natpis je duljine 44 metra, a slova su visoka 4 metra. Zidovi u obliku slova izgrađeni su u tradicionalnoj tehnici suhozida, bez ikakvog veziva. Suhozidni elementi okruženi su novom hortikulturom, ‘lozicom’ koji je domaći naziv za puzavac Virginia (lonicera pilatia).

Darko Fritz, autor instalacije "I'm not a robot"

Darko Fritz, autor instalacije “I’m not a robot”

Izradi instalacije su, uz autora, sudjelovali Udruga “4 grada Dragodid”, Komunalno društvo Čistoća i 80-ak volontera, sudionika majstorskih radionica suhozidne gradnje.

O autoru:

Darko Fritz likovni je umjetnik i kustos koji djeluje uglavnom na području medijske i suvremene umjetničke prakse. Od 80-tih godina prošlog stoljeća izvodi brojne instalacije u javnom prostoru, a od 1994. u njima uključuje i hortikulturu kojom se oblikuju sadržaji preneseni iz elektronske ili digitalne domene. Kao član projekta Katedrala, 1988. ostvaruje multimedijalnu kompjuterski generiranu interaktivnu instalaciju, a od 1994. ostvaruje umjetničke radove na internetu. Multimedijske radove predstavlja u galerijskim i muzejskim izlagačkim prostorima te na medijskim, filmskim i video festivalima te u javnim prostorima. Umjetnički rad je predstavio na 20 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi diljem svijeta. Kustos je niza izložbi o povijesti suvremene i medijske umjetnosti.

Kalendar događanja