U organizaciji Distune promotiona, u petak, 6. ožujka, premijerno je u Rijeci, u OKC-u Palach, nastupio portugalski stoner blues rock band The Black Wizards, a društvo su im pravili domaći The Freak Folk Of Mangrovia.

Rođeni u digitalno doba, portugalski projekt The Black Wizards, čini četvero “analognih” muzičara: Joana Brito (vokal/gitara), João Mendes (bas) João Lugatte (bubanj) i Paulo Ferreira (gitara), koji kroz spoj stonera, psihodelije, rocka i metala promiču fuzz. Iako se nastavljaju na prethodnike, svojim pristupom daju određeni odmak od zvuka na kojeg smo se naviknuli slušati, pa se može s pravom reći da su u glazbenom smislu izgradili stav i osobnost. U vrlo su kratkom razmaku evoluirali iz dobroćudnog i prilično primamljivog EP-a ”Fuzzadelic” do paklenog cjelovečernjeg albuma.

The Black Wizards

Naime, prava „The Black Wizards“ eksplozija javlja se krajem 2015. godine, objavom prvog albuma “Lake of Fire”, kojeg publika prihvaća s oduševljenjem. Slijedom europskih turneja i zapaženih nastupa na festivalima, glazbeno sazrijevaju za objavu sljedećeg albuma “What the Fuzz!”, kojim potvrđuju svoj glazbeni izričaj. Eksperimentiranjima sa zvukom dodatno potvrđuju svoju vrijednost, pritom ne izlazeći iz žanrovskih okvira.

Trećim po redu, “Reflections”, vijugaju između svježih i nabrijanih bitova i psihodelije do nježnijih trenutaka i masovnog fuzz delirija. Ovaj je album još jedna potvrda raznovrsnosti kojom se predstavljaju publici.

The Freak Folk Of Mangrovia

The Freak Folk Of Mangrovia je kolektiv glazbenika koji već više godina surađuju u raznim bendovima. Glazbi se pristupa kao igri, eksperimentirajući zvukom i raznim ritmičnim temama. Ne stvaraju pjesme u klasičnom smislu već razrađuju ideje koje se kreću od laganih, opuštenih, atmosferičnih dijelova do žestokih, kaotičnih, soničnih eksplozija. Samim time nikad ništa nije izvedeno identično i svaki put je pred sastavom drugačiji izazov što stvara uzbudljivo i nepredvidivo putovanje kroz nove zvukovne pejzaže.

Bend je 19. veljače 2018. izdao svoj prvi album koji je izveden i snimljen uživo 28.9.2017. u Palachu kada su otvarali za Acid Mothers Temple. Trenutačno se radi na drugom izdanju.

Program se provodi uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova“.