Kroz Riječki program lokalnog partnerstva grupa građana tijekom 2020. godine na zapuštenoj zelenoj površini uredila je „Spomen-park Markovići“.

Cilj projekta bio je neuređenu zelenu površinu u Ulici Markovići pretvoriti u park za potrebe građana, ali i u spomen-park u koji će se premjestiti spomenik Josipu Mohoriću, antifašistu kojeg su 1944. ubili njemački vojnici i spomen-ploča kojom je obilježena šuma Jazbina u kojoj su se za vrijeme 2. svjetskog rata stanovnici i borci NOB-a sklanjali od okupatorske vojske.

Novouređeni park obišli su i na spomenik i spomen-ploče položili cvijeće i svijeće zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović sa suradnicima, predsjednik podružnice UABA Srdoči i voditelj grupe građana MO Srdoči Josip Sušanj, predstavnici MO Srdoči te članovi obitelji Josipa Mohorića.

 Dragica Fadljević, Josip Sušanj i Marko Filipović

Dragica Fadljević, Josip Sušanj i Marko Filipović

Zahvala volonterima na sudjelovanju u projektu

Filipović zahvalio se svim volonterima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

„Pokazali ste zajedništvo kao što su to zajedništvo pokazali naši preci, koji su prije mnogo godina ustali u obranu od okupatora. Upravo nedaleko od ovog mjesta svoj život je skončao Josip Mohorić, član kotarskog komiteta Komunističke partije Hrvatske za Rijeku. Na ovom mjestu postavljena je i  spomen-ploča iz Jazbine, gdje je otpor u ovom kraju imao svoje sjedište. Svjedoci smo da su ove ploče doživjele i vandalizam početkom 1990-ih i drago mi je da su sačuvane i našle svoje trajno mjesto na Srdočima, da komemoriraju sve one koji su dali život za domovinu u Drugom svjetskom ratu“, kazao je Filipović, koji je ujedno volonterima i donatorima uručio zahvalnice za sudjelovanje u projektu.

Zamjenik gradonačelnika s članovima obitelji Josipa Mohorića

Zamjenik gradonačelnika s članovima obitelji Josipa Mohorića

Voditelj projekta Sušanj istaknuo je kako je spomenik i spomen-ploče bilo potrebno preseliti, kako bi se zaštitili od vandalizma, ali i zbog činjenice da su se nalazili na privatnom zemljištu.

„Ponosni smo i zadovoljni da je realiziran naš projekt kroz RPLP, a kojim su građani dobili park za odmor u prirodi, a spomenik i spomen-ploča svoje mjesto. Zahvaljujemo Gradu Rijeci na pomoći u realizaciji ovog projekta,“ kazao je Sušanj.

Park uređen sredstvima grada i volonterskim radom građana Srdoča

Projekt su još 2012. godine predložili Vijeće Mjesnog odbora Srdoči i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeke – podružnica  Srdoči, no zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nije se mogao realizirati. Ponovno je prijavljen na natječaj za RPLP i sukladno ocjenama Povjerenstva za odabir projekta odabran za realizaciju i uspješno proveden.

Ukupna vrijednost projekta “Spomen-park Markovići“ grupe građana MO Srdoči iznosi 42.414,13 kn.  Proračunskim sredstvima Grada Rijeke financirani su građevinski radovi iskopa, odvoz materijala, betoniranje zida, sanacija postojećeg suhozida, demontaža, obnova i premještanje spomen-ploče, postavljanje rubnjaka, dvije parkovne klupe, kao i nabava i razastiranje rizle, jalovine i zemlje za sadnju bilja u iznosu od 38.098,13 kn.

Na uređenju parka radilo je 15 volontera, poštujući epidemiološke mjere koje su bile na snazi zbog pandemije koronavirusa. Odradili su 102 sata volonterskog rada na poslovima čišćenja terena od drače, nepoželjne vegetacije, raslinja i sitnog kamenja, na razgrtanju zemlje, sadnji sadnica te ravnanju zemljane i šljunčane površine parka. Doprinos zajednice kroz volonterski rad iznosi 3.366,00 kn.

Projektu su donirane sadnice ukrasnog bilja i cvjetni aranžman u vrijednosti od 950,00 kn. Kako bi se park uređen sredstvima Grada, volonterskim radom građana i donacijom očuvao, članovi UABA – podružnica Srdoči će obilaziti spomen-park i po potrebi ga očistiti od smeća.