U Gradskoj vijećnici održana je prezentacija projekata te dodjela zahvalnica sudionicima prošlogodišnjeg Riječkog programa lokalnog partnerstva.

U 2021. godini putem Riječkog programa lokalnog partnerstva realizirano je pet projekata, čija ukupna vrijednost iznosi 308.000,00 kuna. Od toga je je 110.000,00 kuna osigurano iz proračuna Grada Rijeke, dok je doprinos zajednice kroz donacije i volonterski rad vrijedan čak 198.000,00 kuna. Najvrjedniji dio projekta predstavlja angažman volontera, kojih se u 2021. godini uključilo 305, te brojni javni i gospodarski subjekti.

Projektima su uređivani Park lovora – zelena površina i šetnica (cca 30.000 m2) između Dječje bolnice Kantrida i Doma umirovljenika na Kantridi, okoliš udruge Pegaz u Draškoj dolini, neuređena površina uz Kosi toranj – prostor omeđen Agatićevom ulicom, Ulicom Pavla Ritera Vitezovića, kućom Slogar i dvorištem crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, obnovljena su postojeća sjedeća mjesta na Trgu Ivana Klobučarića te uređena površina uz parkiralište Ulici Aleksandra Mamića.

Sudionici RPLP-a u 2021. godine podijeljene zahvalnice u Gradskoj vijećnici

Sudionici RPLP-a u 2021. godine podijeljene zahvalnice u Gradskoj vijećnici

Riječki gradonačelnik Marko Filipović uručio je zahvalnice za voditelje projekta, koji su svojim entuzijazmom pridonijeli uspješnoj provedbi zamisli na oplemenjivanju javnih površina u različitim dijelovima grada.

Zahvalu svim volonterima, donatorima te svima uključenim u realizaciju ovih vrijednih projekata uputili su i pročelnik Odjela za gradsku upravu i samoupravu Mladen Vukelić te ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević.

„Iako se može činiti da se radi o malim projektima, oni su izuzetno bitni za mjesne odbore, vrtiće, škole i sve koji su ih osmislili i u njima sudjelovali. Iz gradskog proračuna se na godišnjoj razini za projekte izdvaja prosječno 150 tisuća kuna, no puno više vrijedi ovaj vaš doprinos. Nadam se da ćemo i u idućim godinama biti partneri u uređenju grada“, kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši kako je Grad Rijeka izuzetno ponosan na Riječki program lokalnog partnerstva.

Pet projekata RPLP-a

Drugom fazom uređenja Parka lovora na Kantridi riješio se do kraja problem ilegalnog odlaganja otpada u prostoru između Dječje bolnice i Doma umirovljenika te je povećana mogućnosti za šetnju u prirodi, bavljenje sportom i rekreacijom, igrom u sigurnom šumskom ambijentu, provođenje raznih edukativnih školskih i predškolskih programa škole u prirodi, a sve to praktički unutar urbane sredine. Projektom se uredila se i ozelenila autohtonim biljem površina od 30.000 m2 (riječ je o površini približne veličine parka na Mlaki). Poseban dio projekta je izgradnja „Drvene galerije” – jedinstvene izložbe skulptura/ interaktivnih instalacija i smjerokaza koji do njih vode, načinjenih od drvnog otpada (grana i slično) prikupljenog tijekom čišćenja i uređenja samog parka.

Projektom Sportsko susjedstvo su obnovljene drveni sjedeći elementi na trgu ispred OŠ Nikola Tesla i postavljeni golovi unutar igrališta žičane konstrukcije. Inače, riječ je o nastavku višegodišnje suradnje Riječkog programa lokalnog partnerstva s OŠ Nikola Tesla, MO Školjić – Stari grad, te građanske inicijative Kvart za 5 u uređenju prostora ispred OŠ Nikola Tesla.

Projektom Sjenica dobrih želja nastavljeno je uređenje javne površine na području MO Orehovica (na lokaciji na kojoj udruga Pegaz inače provodi svoj program). Izgrađena je drvena sjenica za boravak, terapijske intervencije i rekreaciju djece s teškoćama u razvoju, mladih, osoba s invaliditetom, ali i svih ostalih građana Rijeke. Uređenjem natkrivenog prostora omogućena je provedba kvalitetne radne terapije i inkluzivnog volontiranja neovisno o vremenskim uvjetima. Članovi udruge Pegaz uredili su i okoliš sjenice sadnjom ljekovitog i ukrasnog bilja iz vlastitog uzgoja.

Projektom Džepni park Lešnjak je uređena uska zelena površina između dvorišta Crkve Uznesenja blažene Djevice Marije i Ulice Đure Šporera. Uređenje koje je provela grupa građana MO Školjić – Stari Gradje obuhvatilo postavljanje klupa, koševa za otpad, premještanje  kontejnera za otpad te ozelenjivanje prostora sadnjom biljaka.

Kroz projekt Zeleno srce kvarta pod vodstvom grupe građana Kvart za grad očišćen i uređen, odnosno posađena su stabla i postavljen je rubnjak od živice na rubnom dijelu prostora u Ulici Aleksandra Mamića koji se do provedbe projekta koristio za parkiranje automobila.

U 16 godina kroz RPLP realizirano 111 projekata

Riječki program lokalnog partnerstva pokrenut je 2005. godine i njime je  omogućeno da se direktnim projektnim prijedlozima građana, skupina građana, organizacija i udruga organizira i sufinancira uređenje manjih javnih površina – od obnova dječjih igrališta i izgradnje novih igrališta, preko uređenja zelenih ili javnih gradskih površina, do saniranja manjih divljih deponija i slično.

Cilj ovog programa je prema prijedlozima samih građana rasporediti proračunska sredstva, koja u okviru ovog modela participativnog budžetiranja godišnje iznose do 150.000 kn, te ujedno potaknuti građane, udruge i vijeća mjesnih odbora na neposredno sudjelovanje u rješavanju izazova prisutnih „na terenu“, u lokalnoj zajednici.

Posebnu dodanu vrijednost u ovom projektu ima razvoj partnerskog i suodgovornog odnosa Grada i građana te poticanje vrijednosti doniranja i volontiranja.

Od 2005. do kraja 2021. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva realizirano je ukupno 111 projekata, odnosno uređeno je:  18 igrališta/parkova za djecu, 9 zelenih površina, 18 dijelova naselja unutar mjesnih odbora,   tri šetnice,  11 dvorišnih prostora osnovnih škola te 18 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića.

U 2022. godini u tijeku je realizacija novih sedam projekata, od kojih je su 4 završena, a tri će se realizirati do kraja godine.

Planirano je da će natječaj za prijavu projekata za realizaciju u 2023. godini biti raspisan u studenom.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije