Projektom je uređen i opremljen neiskorišteni okoliš OŠ Kozala koji će se koristiti kao učionica za provođenje nastave, ali i kao mjesto organizacije raznih radionica, provođenja slobodnih aktivnosti i druženje učenika.

Također, cilj projekta je osnažiti suradnju s lokalnom zajednicom i koristiti prostor u suradnji s lokalnim dječjim vrtićima, a u suradnji s udrugom Smart kvart organizirati priredbe te filmske i društvene večeri.

Prema riječima voditeljice projekta Renate Dubravac Okretič ideja za uređenje ovog prostora pojavila se prije dvije godine u jeku pandemije kada je u školi prijem za prvašiće na početku školske godine održan na otvorenom.

Nastava i na otvorenom

„Naša škola ima program cjelodnevne nastave i ovaj će nam prostor puno značiti da nastavu iz učionica možemo preseliti van, za provođenje iskustvene nastave, za učenje u prirodi, ali i za druženje. U planu nam je organizacija filmskih večeri, društvenih večeri, programa u suradnji s lokalnim vrtićima, sa zajednicom općenito“, objasnila je Dubravac Okretič.

U realizaciji projekta sudjelovali su volonteri grupe građana Kozala koji su u suradnji s KD-om Čistoća očistili i uredili neiskorišteni dio južnog okoliša i zelene površine škole. Montirane su klupe, stolovi, koš za smeće i drvena ploča s nazivom projekta koja će služiti i kao photo point. Čarobna šuma znanja – učionica u prirodi jedan od sedam projekata Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2022. godini. Putem RPLP-a je za realizaciju ovog projekta iz proračuna Grada Rijeke osigurano 37.550,00 kuna.

Čarobna šuma znanja – učionica u prirodi jedan je od projekta koji se u 2022. godini realizira putem Riječkog programa lokalnog partnerstva i koji omogućava da se neposrednim sudjelovanjem građana, udruga i mjesnih odbora u suradnji s Gradom Rijeka brže i ekonomičnije riješi dio potreba stanovnika uređenjem manjih javnih površina (dječja igrališta, drvoredi, neuređene zelene površine, manji divlji deponiji…).

„Kroz 18 godina provođenja Riječkog programa lokalnog partnerstva realizirano je 115 programa vrijednih oko 6,4 milijuna kuna. Od tog iznosa doprinos zajednice je 3,7 milijuna, a Grada Rijeke 2,7 milijuna kuna. U provedbi projekata tijekom svih ovih godina sudjelovalo je oko 4500 volontera, zajednički su radile udruge, klubovi, gospodarski subjekti i javne institucije i zaista smo zadovoljni i ponosni što su građani prepoznali vrijednost ovog programa i mogućnost da kroz njega naprave nešto za svoju zajednicu“, rekla je voditeljica direkcije za Mjesnu samoupravu Grada Rijeke Dragica Fadljević.

Zadovoljan realizacijom projekta je i ravnatelj OŠ Kozala Mladen Župan koji ističe kako je škola sada bogatija za jedan prostor koji je adekvatan i kvalitetno napravljen za sve aktivnosti koje u njemu planiraju provoditi.

U prigodnom djelu programa nastupili su učenici OŠ Kozala i Mario Lipovšek-Battifiaca.

Jedan od sedam odabranih projekata u 2022. godini

Povjerenstvo za odabir projekata je od 10 prijavljenih, ove godine odabralo sedam projekata za realizaciju za što je ukupno u proračunu Grada Rijeke osigurano 142.730,28 kuna.

Uz danas predstavljen projekt Čarobna šuma znanja, u 2022. godini kroz RPLP realiziraju se projekti:

  • Kvartovsko kompostiranje, grupa građana Tranzicijska inicijativa Rijeka i Kvart za Grad – postavljanje kompostera u urbanom kvartu MO Škurinjska draga u sklopu OPG –a Topa u Osječkoj ulici u koji građani uz nadzor mogu odlagati svoj biootpad te kompost koristiti u nekomercijalne svrhe.
  • Kružna 2022, Urbani separe sa partnerima – postavljanje žardinjere s visokim, srednjim i niskim biljem, te oslikavanje površina poda unutar Kružne ulice.
  • Projekt Malim koracima do sigurnosti, grupe roditelja Dječjeg vrtića Podmurvice –poboljšanje uvjeta i sigurnosti boravka djece u vrtiću i okolišu vrtić. Postavljane su nadzorne kamere na objekt vrtića, obojana ograda, te hortikulturno oplemenjen okoliš vrtića.
  • Projekt Novo lice škole i ulice, grupa građana Mlaka – uređenje okoliša Osnovne škole Podmurvice oslikavanjem vanjskog ogradnog zida i izradom mozaika, postava žardinjera za biljke, postava klupa te spremnika otpada za reciklažu.
  • Projekt Osvježi kvart, grupa građana Kvart za grad – sanacija i ličenje ulične zaštitne ograde na južnoj strani prometnice u gornjem dijelu Ulice Lipa
  • Projekt Sport svima, Vijeća MO Banderovo – opremanje dječjeg igrališta u Velebitskoj/Kraškoj ulici fitness spravama.

Riječki program lokalnog partnerstva se provodi od 2005. godine i jedan je od četiri modela kojima Grad Rijeka omogućava sudjelovanje građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava na području grada Rijeke, odnosno participativno budžetiranje, koje se u svijetu sve više promovira kao jedan od važnih načina uključivanja građana. Također, RPLP je u okviru EU Horizon 2020 projekta COGOV prepoznat i opisan kao najbolja praksa Grada Rijeke s participativnim pristupom kao ključnim uvjetom za poboljšanje javnog upravljanja i sudjelovanje građana.