Svetište Majke Božje Trsatske i ove je godine posjetio ogroman broj hodočasnika u proslavi blagdana Velike Gospe. Očekujući oko četrdeset tisuća hodočasnika, pripremljen je cjelodnevni vjerski program. Započeo je prvom blagdanskom misom u šest ujutro i završio središnjom svečanom misom u poslijepodnevnim satima uz, naravno, hodočasničku procesiju s likom Gospe Trsatske.

Predvodeći svečano euharistijsko slavlje, riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić kazao je kako je čovjekova veličina u zahvalnosti, da smo onoliko veliki koliko smo zahvalni te da je zahvalnost važna za ispravan ljudski život.

“Umjesto da zahvalno promišljamo dobročinstva što ih na razne načine primamo jedni od drugih, mi ih, jedva misleći na zahvalnost, uzimamo kao nešto što je razumljivo samo po sebi, štoviše, uvjereni smo da nam drugi to duguju, odnosno da nam na neki način to pripada. Događa se tako da prvenstveno mislimo na svoja prava, dok na zahvalnost gotovo ni ne pomišljamo,“ naglasio je.

Ovogodišnja Velika Gospa ističe se po dvjema važnim obljetnicama; prošlo je petnaest godina od pohoda sv. pape Ivana Pavla II. Rijeci i Trsatu, te četrdeset od posjeta sv. Majke Tereze.

Svaki kutak višestoljetnog svetišta bio je ispunjen hodočasnicima svih dobnih skupina koji su, osim misa, mogli posjetiti i brojne štandove u okolici. Što posjetiteljima znači Vela Gospa i koji su im dojmovi s hodočašća možete saznati u video prilogu.