Na Trsatu se očekuje dolazak velikom broja vjernika i hodočasnika, a kako je najavio gvardijan Samostana Majke Božje Trsatske fra Krunoslav Kocijan, program obilježavanja započinje trodnevnicom 12. kolovoza.

„Na Trsatu će mise trodnevnice od 12. do 14. kolovoza svakog dana u 18:30 sati predvoditi fra Mislav Lukačević, a prije svake mise u 17:45 sati vjernici će se okupljati na molitvi Marijanske pobožnosti. Na sam blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza mise će se održavati u perivoju Majke Božje Trsatske u 6, 7, 8, 9, 10, 11:30 i 18:30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodit će provincijal fra Milan Krišto, a središnju misu koja će započeti u 18:30 sati predvodit će riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić“, najavio je fra Kocijan i dodao kako će se uoči središnje mise održati i tradicionalna procesija.

Prema riječima Dragane Šmitran Babić iz Rijeka plusa nakon što se zbog pandemije koronavirusa nije održavao dvije godine, ove godine se ponovo vraća i tradicionalni sajam koji se će održati ispred Dvorane mladosti. Iz tog razloga, od 14. kolovoza od 6 sati ujutro bit će zabrana parkiranja na Trgu Viktora Bubnja, a od 12 sati i zabrana kompletnog prometovanja na toj lokaciji.

Najava obilježavanja blagdana Vele Gospe

Ovogodišnji program obilježavanja Vele Gospe najavili su Gino Kolacio, gvardijan fra Krunoslav Kocijan, Dragana Šmitran Babić i Sanjin Francetić

Posebna regulacija prometa i besplatne autobusne linije 2 i 8

Kao i svake godine, 15. kolovoza vrijedit će i posebna regulacija prometa. Od 6 do 22 sata na snazi će biti zabrana prometovanja Šetalištem Joakima Rakovca, Radićevom ulicom, Ulicom fra Serafina Schöna, Ulicom Drage Šćitara (od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schöna), Frankopanskim trgom i Ulicom Slavka Krautzeka (od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom).

Također, valja napomenuti kako će tog dana, od 16 sati dolazak u svetište biti moguć isključivo smjerom Mihanovićeva, Marohnićeva i Ulicama Drage Šćitara i fra Serafina Schöna.

Kao i svake godine za regulaciju prometa bit će zaduženi djelatnici prometne policije, a zamjenik načelnika riječke prometne policije Gino Kolacio uputio je poziv građanima da što je više moguće toga dana koriste javni gradski prijevoz kako bi se stvorile što manje prometne gužve.

Na sam blagdan Vele Gospe, kao i obično bit će pojačane autobusne linije 2 i 8 koje voze prema Trsatu te će vožnja na tim linijama biti besplatna.

Na tiskovnoj konferenciji na kojoj se tradicionalno najavljuje program obilježavanja na Trsatu, ove godine se prvi puta najavio i program obilježavanja u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u centru grada budući da ta crkva toga dana slavi svoju zaštitnicu.

Kako je najavio župnik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije mons. Sanjin Francetić, i tamo će program početi trodnevnicom. U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza, svete mise će se održati u 19 sati. U nedjelju, 14. kolovoza, mise će se održati u 8 i 10 sati, a središnje misno slavlje, odnosno misa bdijenja i proslava župnog blagdana koju će predvoditi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić započet će u 19 sati. Na sam blagdan Vele Gospe, 15. kolovoza, mise će se održati u 8, 10 i 19 sati.