Jedan od najpoznatijih hrvatskih grafitera i street art umjetnika Slaven Kosanović Lunar oslikava skulpturu koja je proteklih godinu dana na Jadranskom trgu odbrojavala vrijeme do početka godine Europske prijestolnice kulture. Slogan projekta EPK – Luka različitosti reinterpretirao je na svoj originalan, autorski način, nadjenuvši mu i ime Haveno de diverseco, što znači luka različitosti na esperantu.

Kako je objasnio, EPK brojač oslikao je za njegov rad prepoznatljivim motivima – likovima pasa i mačaka koji personificiraju ljude, koji u zajednici, svaki sa svojim karakterom, čine cjelinu.

Slaven Kosanović Lunar hrvatski je umjetnik grafita i grafički dizajner koji je proizašao iz rane hrvatske grafiti scene. Njegovi radovi su u gradovima kao što su Amsterdam, Atena, Auckland, Berlin, Hanoi, Havana, Lisabon, London, Melbourne, New York, Oslo, Pariz, Saigon, Seoul, Sydney i Tokio.

Autor skulpture brojača je Vedran Kasap. Građani su godinu dana, do 1. veljače 2020., mogli okretanjem kola pokretati niz povezanih kotačića koji bi pak okretali sunce, simbol EPK, na vrhu pet metara visoke skulpture. Istovremeno bi se reproducirala i melodija “Ode radosti”. Skulptura je inspirirana prepoznatljivm dizalicama riječke luke.