U RiHuba u Rijeci, u sklopu pretprograma projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u srijedu, 19. prosinca, otvorena je izložba “DeltaLab predstavlja Slatko i slano”. Izložba premijerno prezentira aktivnosti programskog pravca “Slatko i slano” te predstavlja arhitektonsko-urbanističke idejne prijedloge mogućih privremenih intervencija na području Rijeke, a ideje potpisuje 16 arhitektonskih timova, među kojima su i neka od najznačajnijih imena suvremene domaće arhitektonske scene.

Izložbu su otvorili: voditelj programskog pravca Slatko i slano, riječki arhitekt dr.sc. Idis Turato, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić te rektorica Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Među predstavljenim projektima poseban interes izazvali su multikonfesionalni paviljon „Ekumena“ akademika Nikole Bašića, projekt zipline stanica od Trsata do Delte Tončija Čerine i Mije Roth Čerine, Delta Park studija 3LHD te čak tri projekta za kupališta: Kupalište Molo Longo (Ana Boljar i Ida Križaj Leko), Bazen Delta (SKROZ) i Gradsko kupalište (Bevk Petrović arhitekti).

Na izložbi su predstavljeni radovi Damira Gamulina i Antuna Sevšeka, x3m, DeltaLaba i Dječje kuće, BIRO-a, Ane Boljar i Ide Križaj Leko, SKROZ-a, Svjetlane Despot i Dinka Peračića, Ive Letilović i Igora Pedišića, Gorana Stipeč Brlić i Sekcije mladih DAR-a, Bevk Perović arhitekata, Katušić Kocbek arhitekata i Rožić arhitekata, STUDIA UP, 3LHD-a, Nikole Bašića, Tončija Čerine i Mie Roth Čerine te Platforme 9.81.

Izložba DeltaLab predstavlja Slatko i slano

Neke od predstavljenih ideja doista će se i fizički realizirati na zamišljenim lokacijama u 2020. godini kada Rijeka predstavlja Europsku prijestolnicu kulture, a neke će ideje ostati kao nasljeđe namijenjeno realizacijama u budućnosti.

Stvarnom realizacijom dijela ovih ideja pojedine će lokacije u Rijeci već kroz dvije godine postati nova mjesta susreta, aktivnosti i događanja za sve građanke i građane Rijeke. One pak koje su preambiciozne za tako skoru realizaciju, ostat će zalog za budućnost, idejni koncepti koji će se ostvarivati u razdobljima koja tek slijede.

Odabrane lokacije, u ovoj zoni Rječine i dodira Rijeke s morem, na kojima su osmišljeni i iscrtani idejni prijedlozi su Delta, Lungo Fiume, Mrtvi kanal, Školjić, zgrade Ex Ivexa i Exportdrva, te čitav potez gata Molo Longo.

Izložba DeltaLab predstavlja Slatko i slano

Ugledni arhitekti pozvani su da sudjeluju u projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kako bi se bavili Rijekom kao gradom vječne mijene. Idejna rješenja predstavljena na izložbi zapravo su arhitektonska viđenja i zamišljeni koncepti aktiviranja, obnavljanja i djelovanja na tim lokacijama.

Autori predstavljenih arhitektonskih prijedloga istaknuti su te višestruko nagrađivani timovi arhitekata, dizajnera i inženjera iz Rijeke, ostatka Hrvatske te gostiju iz inozemstva, različitih generacija i polja djelovanja. Svi su oni svojim dosadašnjim radom i uspješnim projektima dokazali kvalitetu, suvremenost izričaja i arhitektonski autoritet.

“Slatko i slano” je jedan od 7 programskih pravaca unutar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture čije su aktivnosti orijentirane na osmišljavanje i aktiviranje nedovoljno iskorištenog, a izuzetno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u samom srcu Rijeke. Riječ je o području koje prati tok rijeke Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano), a otuda i naziv samog programskog pravca.

Provoditelj projekta je DeltaLab – Centar za urbanu  tranziciju, arhitekturu i urbanizam – novoosnovani program pri Sveučilištu u Rijeci koji je posvećen pitanjima grada, teritorija, infrastrukture, ekologije i globalizacije, kao temeljima za stvaranje regionalnog centra za urbana istraživanja.