Tradicionalna uvodna priredba Riječkog karnevala, Izbor kraljice i primopredaja ključa Grada održat će se u petak, 17. siječnja, s početkom u 20 sati u Dvorani mladosti, najavljeno je na konferenciji za medije na Botelu Marina. Riječki karneval tako će dobiti 25. predstavnicu, a maškare će preuzeti ključ Grada.

Tehnički realizator Izbora kraljice Riječkog karnevala i primopredaje ključa Grada, Vjeko Alilović, u društvu kandidatkinja za „zlatni plašt“, najavio je što nas sve očekuje ovaj petak u Dvorani mladosti. Već uigrani voditeljski dvojac, Josip Krmpotić i Robert Ferlin, vodit će nas kroz zabavni program tijekom cijele večeri. Za dobar štimung pobrinut će se
Plesna grupa Flame i  poznati DJ Tommy Ri, a također će nas zabavljati i akrobati na štulama.

“Zlatni plašt”

Ovogodišnje kandidatkinje, kako bi dobile „Zlatni plašt“, moraju brojnoj publici dokazati svoje kvalifikacije i poznavanje karnevalskih običaja te se moraju iskazati svojim šarmom, plesnim i glazbenim umijećem.

Tako će u pratnji svojih karnevalskih grupa odmjeriti snage i uzeti titulu one najšarmantnije te se pritom pobrinuti da se svi posjetitelji jako dobro zabave.

Kandidatkinje za ovogodišnju kraljicu karnevala su:

  • Tajana Saršon Radaljac , Kunpanija z Halubja – Viškovo
  • Sara Kauzlarić, K.G. Simo via tamo – Zlobin
  • Dora Pilepić, K.U. Siti i pijani – Rijeka
  • Sara Matošević, K.U. Pom – F – Ri – Rijeka
  • Sanja Pešćica, Pusni odbor Spinčići
  • Sara Puž, K.U. Zijat, sost, tancat i pit – Matulji

Uz Izbor kraljice Riječkog karnevala, tijekom riječkog „petog godišnjeg doba“ Grad će dobiti i potpuno novu vlast. Glavnu ulogu u primopredaji ključa Grada imat će gradonačelnik Vojko Obersnel koji će s punim povjerenjem ključ Grada Rijeke prepustiti Meštru Toniju, Kraljici i maškarama sve do 23. veljače. Nakon predaje vlasti i krunidbe nove Kraljice, fešta u Dvorani mladosti se nastavlja uz Plesnu grupu Flame i DJ Tommyja Ri.

Karte za Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada u prodaji su po 30,00 kn u Turističkom informativnom centru (Korzo 14), a moći će se kupiti i dva sata prije početka programa u petak ispred Dvorane mladosti.

Podizanje pusta i tanci

Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, osvrnula se na povijest Izbora Kraljice Riječkog karnevala te kratko najavila i ostale programe u karnevalskom tjednu pred nama.

Prekosutra, 17. siječnja s početkom u 18 sati Riječki  karneval službeno započinje dizanjem pusta ispred Doma Pašac, ispred Doma kulture Pehlin te ispred Doma Zamet. Na Pašcu i na Zametu će se plesati svakog vikenda tijekom Karnevala. Maškarani tanci u Domu Pašac počinju ovaj petak 17. siječnja u 21 sat, a Pusni tanci va Domu Zamet u subotu 18. siječnja u 20 sati.  Na brodu Marina se u subotu 8. veljače od 20 sati održava 8. noć krinolina u organizaciji KU Veseli oldtimeri i Arhipelag d.o.o., koja je i ove godine humanitarna. Boban – Štiglić najavila je i Dane smijeha u Karnevalu koji se održavaju u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Također podsjetila je i na već tradicionalno bogat program u sklopu Kazališnog vrtuljka u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Sva događanja i detaljne informacije o ostalim programima u sklopu Riječkog karnevala 2020. mogu pronaći na službenim stranicama Karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr.

Meštar Toni i još uvijek aktualna kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak pozvali su sve da dođu u petak u Dvoranu mladosti i podrže sve kandidatkinje te, naravno, da navijaju za svoju favoritkinju. Kako bi i ove godine Meštar Toni ispunio sve svoje karnevalske obveze na vrijeme, Adria P.A. Škurinje ustupila mu je službeno karnevalsko vozilo, a ključeve automobila predao je im je djelatnik ove automobilske kuće Boris Skoblar.