Senko Karuza dobitnik je nagrade Ivan Goran Kovačić 60. Goranova proljeća za najbolju pjesničku knjigu za zbirku pjesama “Nestajanje”, a nagrada Goran za mlade pjesnike za najbolji rukopis autora mlađih od 30 godina otišla je u ruke Vidu Bešliću za rukopis “Ektoplazma”.

Nagrada “Ivan Goran Kovačić”

Žiri u sastavu Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar jednoglasno je donio odluku da se nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju, među 95 naslova pristiglih na natječaj, dodijeli knjizi Senka Karuze “Nestajanje” (MeandarMedia, 2020.).

U svojem pjesničkom prvijencu Karuza, kako se ističe u obrazloženju prosudbenog žirija, staloženim i kontroliranim tonom gradi atmosferu i oblikuje perspektivu, prepleće emociju i misao, zavrćući sve autoironičnom poantom, u zbirci opisanoj kao “ujedno i ispovijest, i svođenje računa, i puštanje mašti na volju”, knjizi “koja ne pravi razliku između velikih tema i malih stvari”.

Senko Karuza (1957.) objavio je dosad knjige priča “Busbuskalai”, “Ima li života prije smrti”, “Vodič po otoku”, “Teško mi je reći” i “Kamara obscura”, pjesničke knjige “Nestajanje” i “Otimanje”, a s Miroslavom Mićanovićem i Brankom Čegecom rašomonsku knjigu “Tri krokodila”. Uvrštavan je u različite antologije, a priče su mu prevedene na desetak stranih jezika. Živi na otoku Visu.

Goran za mlade pjesnike

Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je ukupno 38 rukopisa. Žiri u sastavu Marija Dejanović, Dinko Kreho i Branko Maleš žirirao je anonimno pod šiframa te jednoglasno kao najbolji odabrao rukopis Vida Bešlića naslovljen “Ektoplazma”, koji je ocijenio kao “zaokružen i pomno osmišljen konceptualni rukopis pjesama u prozi pisan snažnim, originalnim autorskim glasom” a koji bi se tematski mogao svrstati u zavičajnu i egzistencijalističku poeziju.

Vid Bešlić (2000.) završio je Prvu osnovnu školu u Petrinji, jezičnu gimnaziju u Sisku te Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja aktivno je sudjelovao u dramskoj i novinarskoj sekciji. U slobodno vrijeme komponira, piše poeziju, svira glasovir i gitaru, bavi se dramskom umjetnošću i glazbenom produkcijom. Aktivno surađuje s Kino klubom Sisak te Interpretacijskim centrom baštine Banovine. Godine 2021. upisuje glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Žiri je također odlučio pohvaliti rukopise “Kuća na otoku” Silbe Ljutak, “Kosa nam ne smije biti mokra” Nikole Serdara i “Iz mraka se bježi ravno u kaktus” Mateje Tutis.

Uručenje nagrada u Lukovdolu

Nagrade će laureatima biti uručene u okviru manifestacije 60. Goranovo proljeće koje se ove se godine održava od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH te Gradonačelnika Grada Zagreba.

Što se tiče programa u Rijeci, svoju će poeziju ove godine u Antikvarijatu Ex libris (22. 3. u 19 sati) i MMSU-u (23. 3. u 19 sati) čitati 11 domaćih i inozemnih pjesnika i pjesnikinja. U glazbenom dijelu programa svirat će Turisti.

Kalendar događanja