Najstarija i najznačajnija domaća pjesnička manifestacija, Goranovo proljeće, u organizaciji SKUD-a “Ivan Goran Kovačić”, ove se godine održava po 59. put.

Nakon što su u još uvijek napola pandemijskim uvjetima 21. ožujka u Lukovdolu dodijeljene nagrade Goranov vijenac “Vesni Bigi” i “Goran za mlade pjesnike” Patriku Gregurcu, nastavak je uslijedio bogatim festivalskim programom. Između 3. i 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci ugošćeno je trinaest svjetskih i sedam domaćih pjesnikinja i pjesnika svih generacija.

Protekle subote pjesnička karavana doputovala je u Rijeku, točnije u Slovenski dom KPD „Bazovica“ na čijoj terasi su nastupili sjajni domaći i strani pjesnici i pjesnikinje. Poezija se čitala na jeziku na kojem je i napisana, a publika je na videozidu istovremeno mogla pratiti i njezini prijevod.

Pred riječkom publikom svoje pjesme su čitali: Alhierd Baharevič i Julia Cimafiejeva (Bjelorusija), Željka Horvat Čeč, Primož Čučnik i Ana Pepelnik (Slovenija), Ana Dragu (Rumunjska), Sasha Dugdale (Ujedinjeno Kraljevstvo), Angélica Freitas (Brazil), Nataša Govedić, Patrik Gregurec, Stanislav Habjan, Nikola Madžirov (Makedonija), Marko Miladinovic (Švicarska / Ticino), Olja Savičević Ivančević, Lawrence Schimel (Sjedinjene Američke Države / Španjolska), Margarida Vale de Gato (Portugal), Lyuba Yakimchuk (Ukrajina) i Isaac Xubín (Španjolska / Galicija).

U videu donosimo razgovore nekoliko pjesnika i pjesnikinja te dio pjesničkog čitanja.