Jubilarno 60. Goranovo proljeće slavi se i u Rijeci! Prvo Goranovo proljeće održalo se davne 1964. godine, a u godišnjem ritmu kontinuirano se odvija do danas. Jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu posvećen je živim pjesničkim glasovima – hrvatskim, regionalnim, europskim i svjetskim – uspomeni Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu.

Naša najznačajnija pjesnička manifestacija Goranovo proljeće svoj 60. jubilej proslavit će i u Rijeci, gdje započinje program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s više od trideset partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove.

Festivalski program:

Utorak, 21. 3., 19 h, Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3 b

U Rijeci započinje program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s više od trideset partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Nastupaju Helen Ivory (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Josep Pedrals (Španjolska/Katalonija).

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama. Svježe otisnute knjige pjesnika koji nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno.

Srijeda, 22. 3., 19 h, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Krešimirova 26c

Uz ovogodišnje laureate, Senka Karuzu (Hrvatska) i Vida Bešlića (Hrvatska), nastupaju sjajni domaći i strani pjesnici i pjesnikinje: Anna Ayanoglou (Francuska), Dan Coman (Rumunjska), Marija Dejanović (Hrvatska), Ottó Fenyvesi (Mađarska), Thanos Gogos (Grčka), Madara Gruntmane (Latvija), Ija Kiva (Ukrajina), Muanis Sinanović (Slovenija) i Mile Stojić (BiH).

Za rock’n’roll ritam zadužena je grupa Turisti.

Ulaz je slobodan.

Kada?

21.03.2023. – 22.03.2023.
19:00