Beogradski pisac Saša Ilić jučer je u Exportu na Vrisku, 13. sajmu knjiga i festivalu autora, predstavio svoj roman „Pas i kontrabas“. Knjiga je to koja je u Srbiji izazvala velike polemike jer govori o zločinima nad Muslimanima i Hrvatima, a dio knjige događa se u Rijeci.

Za “Pas i kontrabas“ Saša Ilić osvojio je ovogodišnju NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine, jednu od najprestižnijih književnih nagrada u regiji koju dodjeljuje beogradski tjednik NIN.

Saša Ilić predstavio svoj roman Pas i kontrabas

Spisateljica Ivana Bodrožić na predstavljanju Ilićeve knjige istaknula je kako je roman kombinacija borbe protiv zaborava svega onoga što nam se desilo tijekom 90-ih na području bivše Jugoslavije, ljubavi prema jazzu i ideje kako nas umjetnost na neki način može osloboditi od trauma te nas podsjetiti da se sjetimo svega onoga što nas društvo zapravo prisiljava da zaboravimo.

Saša Ilić rođen je u Jagodini 1972. godine, živi u Beogradu i radi u Narodnoj biblioteci Srbije. Književnoj se javnosti prvi put predstavio tekstovima u časopisu „Reč“ 1995. godine. S Draganom Boškovićem objavio je knjigu „Odisej“, a potom i „Predosećanje građanskog rata“, „Dušanovac“. „Pošta“, „Lov na ježeve“ i „Pad Kolumbije“. Za roman „Berlinsko okno“, koji je istovremeno izašao u Hrvatskoj i Srbiji, dobio je stipendiju Borislav Pekić.