Rijeka psihologije zajednički je projekt sveučilišne zajednice, neprofitnog sektora i jedinica lokalne i regionalne samouprave koji se provodi s ciljem popularizacije psihologije i promicanja njenog položaja u društvu. Manifestacija promiče i volonterstvo, a njezin neizostavan dio je i humanitarna akcija.

Rijeka psihologije provodi se u sklopu Tjedna psihologije, koji se obilježava u cijeloj Hrvatskoj, a s ciljem prikaza različitih mogućnosti pomoću kojih psiholozi i psihologinje mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života pojedinca i zajednice održavanjem brojnih edukativnih i drugih uobičajenih aktivnosti iz svoje prakse. Njihova uloga, kao i psihologije kao znanosti općenito, iznimno je važna u trenutnom pandemijskom vremenu.

Raznolik program

Riječki psiholozi i psihologije i ove godine pripremili su raznolik program u kojem svatko može pronaći nešto zanimljivo i korisno za sebe. „Manifestacija sadrži mnoštvo aktivnosti koje obuhvaćaju neizostavno važne teme, ali i one aktualne. S obzirom na to da je pandemija još uvijek u punom zamahu, teme o izazovima s kojima smo se susreli, nošenju s njima i drugim krizama su neizostavan dio programa. Nadamo se da se pandemija bliži kraju, pa smo uvrstili i razne druge teme koje su uvijek aktualne“, navode organizatori.

Građani će imati priliku čuti nešto više o osobnim vrijednostima, što ih čini vrijednostima, kako ih prepoznati, razumjeti i svjesno koristiti. Sportski psiholozi pričat će nam o psihološkoj pripremi sportaša, o tome što sportski psiholozi rade i kako. Neizostavne su i teme o partnerskim odnosima, kako ih oblikujemo i njegujemo, kako se ponašamo kada smo u potrazi za bliskosti. Za one koji se prijavljuju na nove poslove, one koji tek ulaze u poslovni svijet ili koji traže novi posao idealne će biti saznati kako napisati dobru prijavu za posao, kako se pripremiti za razgovor s poslodavcem. Učenici i studenti će moći čuti neke korisne savjete za poboljšanje učenja i pamćenja, što učiniti kada imamo osjećaj da smo u panici. Kao i ranijih godina, roditeljima su namijenjene aktivnosti s ciljem unaprjeđenja roditeljskih vještina, a osim toga moći će čuti nešto o aktivnostima koje su pokrenute tijekom pandemije s ciljem pružanja podrške. Osobe starije životne dobi moći će saznati nešto više o umirovljenju kao značajno životnoj tranziciji, o mentalnom zdravlju starijih osoba.

I ove godine održat će se tradicionalna konferencija „Psihologija za poduzetnike i gospodarstvenike“ koja je od samog početka dio manifestacije.

Besplatno sudjelovanje

Službeno otvaranje manifestacije održat će se u ponedjeljak, 14. veljače, s početkom u 18 sati na Zoom platformi, a u sklopu otvaranja dr. sc. Barbara Rončević Zubković s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci održat će predavanje na temu „Kako su se nastavnici nosili s izazovima nastave na daljinu tijekom pandemije?“.

Sudjelovanje u svim aktivnostima za građane je besplatno, ali je za neke broj sudionika ograničen zbog čega je obavezna prethodna najava. Svi detalji s vremenom i mjestom održavanja, sažetkom aktivnosti, uputama za prijave i naznačenom ciljanom skupinom objavljeni su na službenim stranicama manifestacije www.rijekapsihologije.uniri.hr .

Humanitarna akcija za Dječji vrtić “Sušak”

Rijeka psihologije, osim promocije struke, ima i humanitarni karakter. Ove godine sredstva se prikupljaju za opremanje senzorne sobe za djecu s intelektualnim teškoćama u Dječjem vrtiću Sušak. Djeca s teškoćama uključena su odgojno-obrazovnu skupinu s posebnim programom kojem je cilj osnaživanje svih aspekata dječje osobnosti. Kako bi djeca imala mogućnost dostizanja maksimalne moguće razine razvoja, koja je u skladu s njihovim sposobnostima, raznolika oprema u senzornoj sobi DV-a Sušak od velike je važnosti djeci, roditeljima i odgojiteljima.

U humanitarnu akciju možete se uključiti putem donacija na žiro-račun Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji se vodi kod Zagrebačke banke (IBAN: HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: humanitarna akcija). Svaka donacija je dragocjena.

Za novosti i detalje pratite mrežne stranice i društvene mreže Rijeke psihologije, kao i njihov YouTube kanal.

Manifestaciju osmišljavaju i realiziraju psihozi i psihologinje te njihovi suradnici i suradnice koji/e čine Organizacijski odbor. Članice ovogodišnjeg Organizacijskog odbora su: Jasna Borbelj, Čeko, Ines Jakovčić, Lana Golob, Lorena Zec, Nada Krapić, Tamara Komadina, Matea Milin, Tamara Mohorić, Sabina Saltović, Andrea Vucelić, Sanda Pletikosić Tončić, Ljerka Ostojić, Barbara Rončević Zubković, Alena Barac i Domina Kljaković-Gašpić.

Organizatori Rijeke psihologije: Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Grad Rijeka, Udruga studenata psihologije ‘Psirius’, Ri Psi Alumni klub, Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Generalni je pokrovitelj ovogodišnje manifestacije Grad Rijeka, a realizaciju manifestacije financijski podupiru i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Centar za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Hrvatska psihološka komora, Hrvatsko psihološko društvo, 3D2 VISUAL i Geko Solutions.

Medijski podržavaju i prate: Novi list, La voce del popolo, KanalRI, Radio Rijeka, Radio Kastav, Radio Korzo, portal Moja Rijeka, Rijeka danas, Kišobran, Studentski.hr.