Programom je predviđeno oko 70 zanimljivih besplatnih predavanja, radionica, okruglih stolova i drugih aktivnosti koje se provode s ciljem popularizacije psihologije. Kao i prethodne godine, zbog pandemije koronavirusa, Rijeka psihologije teći će uglavnom u online okruženju.

Otvorenje je vodila Matea Milin, nova predsjednica Organizacijskog odbora Rijeke psihologije, a prije uvodnog predavanja putem zoom platforme obratili su se pročelnica Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Nada Krapić, dekan Filozofskog fakulteta tog sveučilišta izv. prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović, prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić, županijska pročelnica za obrazovanje Edita Stilin te uime Grada Rijeke, ovogodišnjeg generalnog sponzora manifestacije, pročelnica za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj.

Sušanj je tom prilikom istaknula da Rijeka psihologije spaja građane i znanost, teoriju i praksu, riječko Sveučilište i psihologe u zajednici. „Manifestacija na taj način dopire do svakog čovjeka. Smatram da nikad nije bilo toliko važno da psihologija i psiholozi budu među nama nego što je to danas, u ovim izrazito izazovnim vremenima kojima su se psiholozi, svojim temama i aktivnostima, promptno prilagodili“, rekla je Sušanj, koja je i otvorila 11. Rijeku psihologije.

Uslijedilo je predavanje „Kako su se nastavnici nosili s izazovima nastave na daljinu tijekom pandemije?“ dr. sc. Barbare Rončević Zubković s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci.

Nizom zanimljivih predavanja Rijeka psihologije nastavlja se do 20. siječnja, a cjelokupni program manifestacije dostupan je na https://rijekapsihologije.uniri.hr/program

Humanitarna akcija za djecu s teškoćama

U okviru Rijeke psihologije i ove se godine odvija humanitarna akcija usmjerena potrebama Dječjeg vrtića Sušak, odnosno opremanju odgojno-obrazovne skupine koju pohađaju djeca s intelektualnim teškoćama. „Sigurni smo da će naši prijatelji prepoznati važnost ove humanitarne akcije i da će se aktivno uključiti kako bismo toj djeci poboljšali uvjete odrastanja i osigurali im bolji napredak“, rekla je pročelnica Odsjeka za psihologiju Nada Krapić. Sredstva će se prikupljati isključivo putem uplata na žiro-račun, a sve podatke kao i barkod za uplatu možete pronaći na https://rijekapsihologije.uniri.hr/humanitarna-akcija

Organizatori Rijeke psihologije 2022. godine su Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Grad Rijeka, Udruženje studenata psihologije „Psirius“, Ri psi Alumni klub, Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.