Kako je Rijeka iskoristila staru industrijsku infrastrukturu za poticanje razvoja kulturnih i kreativnih industrija (KKI) te općenito poduzetništva temeljenog na modernim tehnologijama i inovacijama, prikazano je u sklopu radionice o urbanoj regeneraciji – Policivil Workshop Rijeka održanoj u sklopu Interreg DTP projekta RESTART _4Danube.

Radionicu pod nazivom ‘Održiva prenamjena industrijskih zgrada’ organizirala je Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Gradom Rijeka, u prostorima Proizvodnog parka Torpedo koji je i sam odličan primjer transformacije starog proizvodnog pogona nekada svjetski poznate tvornice u multifunkcionalan prostor za male i srednje poduzetnike.

Transfomacija starog tvorničkog pogona u prostor za poduzetnike

Kako je točno ta metamorfoza izgledala pojasnio je Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin.

„S poduzetnicima radimo 25 godina i znamo što im treba. Mnogi od njih žele raditi prototipe i male serije proizvoda, a upravo to smo im omogućili otvaranjem Proizvodnog parka Torpedo. Rekonstruirali smo jednu od hala stare tvornice u multifunkcionalni prostor opremljen suvremenim strojevima i sofisticiranom opremom poput 3D printera za pijesak. Trenutno imamo oko 25 stalnih ‘stanara’ i dva zaposlena inženjera koji rade sve od projektiranja do finiširanja poduzetničkih ideja. Dakle, korisnici ne moraju biti vični naprednim tehnologijama, već samo moraju imati dobru ideju koja se pomoću njih može realizirati, a mi u tome pomažemo“, kazao je Zorić pa napomenuo kako posebnu pažnju treba obratiti na razvoj kulturnih i kreativnih industrija jer one, primjerice u Njemačkoj, ostvaruju veće prihode od tamošnje iznimno jake auto industrije.

Viša savjetnica za provedbu projekata u Odjelu za razvoj poduzetništva Grada Rijeke Tina Ragužin prezentirala je projekt prenamjene zgrade bivše Energane u inkubator za kreativne tehnologije i IT, a sam projekt je vrijedan 37 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima EU-a.

„Zgrada koju ćemo obnoviti izgrađena 1931. godine i proizvodila je energiju za tvornicu papira. Cijeli taj kompleks već dugo stoji napušten i na odličnoj je lokaciji. Trenutno smo u pripremi rekonstrukcije, a kada sve bude gotovo poduzetnici će u ovom inkubatoru moći pohađati edukacije, umrežavati se, pronalaziti nove projekte i načine financiranje“, izjavila je Ragužin, dodavši kako im je generalni cilj jačanje konkurentnosti KKI i IT-a na području Rijeke uz razvoj urbane poduzetničke infrastrukture.

Riječki primjeri Dječje kuće i Palače šećera

Kustosica Muzeja grada Rijeke Kristina Pandža svojom je prezentacijom otvorila temu primjene suvremenih tehnologija u kulturnim i kreativnim industrijama. Naime, Riječka razvojna agencija Porin u tehnološkom laboratoriju Proizvodnog parka Torpedo uz pomoć 3D tehnologije izradila replike tzv. kampanula – kalupa u obliku stošca, koji se koristio za rafiniranje sirovog šećera, te 3D makete Adamićevog kazališta i Tarsatičkog principija. Ovi su predmeti izloženi u Muzeju grada Rijeke, koji je u studenom 2020. ‘uselio’ u obnovljenu Palaču šećerane.

Raspravu o Lokalnom akcijskom planu (LAP) Rijeke u okviru krovne teme „Održiva prenamjena industrijskih zgrada“ otvorio je Kristian Benić, suradnik za marketing i projekte Gradske knjižnice Rijeka, prezentacijom jedinstvene Dječje kuće, koja je također nastala obnovom napuštenog industrijskog objekta s ciljem da potiče kreativnost i inovacijski potencijal djece. Tijekom rasprave sudionici radionice iskazali su podršku prezentiranim projektima obnove i prenamjene, naglašavajući njihovu važnost u sustavnom razvoju inovacijskog i poduzetničkog mentaliteta, koji započinje u najranijoj dobi, a nastavlja se kroz inovacijske hubove i inkubatore orijentirane prema kreativnim industrijama i suvremenim tehnologijama. Takva strategija, istaknuto je, osigurava ostanak mladih u Rijeci i potrebnu infrastrukturu za nastanak i rast poduzeća te otvaranje kvalitetnih radnih mjesta.

Izrada novih modela urabane regeneracije

Na kraju radionice organiziran je obilazak Proizvodnog parka Torpedo i 3D tehničkog laboratorija, gdje su, uz suvremene industrijske strojeve i opremu, prikazani i gotovi proizvodi od polimera i metala različitih namjena nastali 3D printanjem.

Temeljem prikupljenih inputa i ideja, riječki LAP razvijat će se u idućem projektnom periodu u pravcu primjene 3D tehnologije u KKI i njene afirmacije kao suvremenog alata. LAP se izrađuje i implementira u sklopu projekta RESTART_4Danube, a njega je ukratko predstavila Iva Ribarić iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke naglasivši kako mu je glavni cilj unaprjeđenje okvira za izradu novog modela urbane regeneracije koji će uključiti KKI.

„Svrha projekta RESTART_4Danube je da se kroz transnacionalnu suradnju sukreiraju javne politike i aktivnosti koje pomažu snažnijoj orijentaciji malih i srednjih poduzetnika iz područja KKI prema poslovnim tržištima, te da se potiču inovacije i rast u kreativnim industrijama općenito“, pojasnila je.

Inače, projekt Poticanje razvoja kreativnih industrija kroz regeneraciju urbanih područja za snažniju Dunavsku regiju – započeo je u srpnju 2020. i trajat će do kraja 2022. godine, a sufinanciran je s 1,8 milijuna eura iz tri fonda Europske unije: Europskog fonda za regionalni razvoj, Instrumenta za pretpristupnu pomoć i Instrumenta europskog susjedstva (ERDF, IPA, ENI). Provodi  ga konzorcij od 25 partnera iz 12 zemalja.

Grad Rijeka i Hrvatska gospodarska komora, kao projektni partneri, predstavljaju tandem koji zajednički provodi projektne aktivnosti na lokalnom i transnacionalnom nivou.