Knjiga povjesničarke i muzeologinje Tee Perinčić “Rijeka ili smrt!” o D’Annunzijevoj okupaciji Rijeke 1919. – 1921. predstavljena je u petak, 20. prosinca, u antikvarijatu Ex Libris, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Knjigu su predstavili autorica Tea Perinčić, povjesničarka i muzeologinja, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, Damir Grubiša, profesor na Američkom sveučilištu u Rimu i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji te Velid Đekić, riječki publicist i novinar. Predstavljanje je moderirao Dragan Ogurlić, nakladnik, direktor Naklade Val iz Rijeke i urednik knjige.

Knjiga govori o razdoblju nakon Prvog svjetskog rata kada je skupina građana Rijeke koja je smatrala da Rijeka treba pripasti Italiji pozvala Gabriela D’Annunzia da im pomogne u toj nakani. On prihvaća poziv Talijanskog narodnog vijeća u Rijeci, okuplja vojsku i ulazi u Rijeku. D’Annunzijevu vladavinu karakterizirali su pritisci, maltretiranja i proganjanja hrvatskog i ostalog netalijanskog stanovništva Rijeke, što je opisano u knjizi.

Na predstavljanju knjige gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da je D’Annunzijeva okupacija Rijeke bila početak rastakanja multietničnosti i multikulturalnosti grada, jer je tada samo jedan narod bio vrijedan pažnje, a ostali su se progonili. D’Annunzio je bio preteča fašista, a Rijeka jedna od prvih žrtava fašizma i imperijalističke ideologije, rekao je. “Neki stalno žele vraćati vrijeme unazad, zato je važno da je ova knjiga napisana”, dodao je.

“Rijeka ili smrt! / Rijeka or death!” predstavljena je uoči obljetnice tzv. Krvavog Božića 1920. godine kada je, nakon petodnevnog sukoba sa službenom talijanskom vojskom i razaranja grada, D’Annunzio poražen, te je morao otići iz Rijeke. Knjiga se naslanja na izložbu D’Annunzijeva mučenica – L’olocausta di D’Annunzio koja je pak otvorena na stotu obljetnicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 2019., u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba i knjiga donose tumačenje D’Annunzija iz humanističke pozicije suvremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Europa, a čije vrijednosti promiče projekt Europske prijestolnce kulture.

Izložba “D’Annunzijeva mučenica” dio je tematskog izložbenog ciklusa o granicama koji se nastavio nedavno otvorenom izložbom “Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona”, a zaključit će se središnjom i najvećom izložbom Granice između reda i kaosa.

Suizdavači knjige su Pomorski i povijesni muzej i Rijeka 2020. Izložba i knjiga su dio programskog pravca Doba moći projekta Europske prijestolnice kulture.

Kalendar događanja