Knjiga povjesničarke i muzeologinje Tee Perinčić “Rijeka ili smrt!” o D’Annunzijevoj okupaciji Rijeke 1919. – 1921. predstavljena je u petak, 20. prosinca, u antikvarijatu Ex Libris, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Knjigu su predstavili autorica Tea Perinčić, povjesničarka i muzeologinja, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, Damir Grubiša, profesor na Američkom sveučilištu u Rimu i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji te Velid Đekić, riječki publicist i novinar. Predstavljanje je moderirao Dragan Ogurlić, nakladnik, direktor Naklade Val iz Rijeke i urednik knjige.

Knjiga govori o razdoblju nakon Prvog svjetskog rata kada je skupina građana Rijeke koja je smatrala da Rijeka treba pripasti Italiji pozvala Gabriela D’Annunzia da im pomogne u toj nakani. On prihvaća poziv Talijanskog narodnog vijeća u Rijeci, okuplja vojsku i ulazi u Rijeku. D’Annunzijevu vladavinu karakterizirali su pritisci, maltretiranja i proganjanja hrvatskog i ostalog netalijanskog stanovništva Rijeke, što je opisano u knjizi.

Na predstavljanju knjige gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da je D’Annunzijeva okupacija Rijeke bila početak rastakanja multietničnosti i multikulturalnosti grada, jer je tada samo jedan narod bio vrijedan pažnje, a ostali su se progonili. D’Annunzio je bio preteča fašista, a Rijeka jedna od prvih žrtava fašizma i imperijalističke ideologije, rekao je. “Neki stalno žele vraćati vrijeme unazad, zato je važno da je ova knjiga napisana”, dodao je.

“Rijeka ili smrt! / Rijeka or death!” predstavljena je uoči obljetnice tzv. Krvavog Božića 1920. godine kada je, nakon petodnevnog sukoba sa službenom talijanskom vojskom i razaranja grada, D’Annunzio poražen, te je morao otići iz Rijeke. Knjiga se naslanja na izložbu D’Annunzijeva mučenica – L’olocausta di D’Annunzio koja je pak otvorena na stotu obljetnicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 2019., u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba i knjiga donose tumačenje D’Annunzija iz humanističke pozicije suvremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Europa, a čije vrijednosti promiče projekt Europske prijestolnce kulture.

Izložba “D’Annunzijeva mučenica” dio je tematskog izložbenog ciklusa o granicama koji se nastavio nedavno otvorenom izložbom “Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona”, a zaključit će se središnjom i najvećom izložbom Granice između reda i kaosa.

Suizdavači knjige su Pomorski i povijesni muzej i Rijeka 2020. Izložba i knjiga su dio programskog pravca Doba moći projekta Europske prijestolnice kulture.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.07. – 27.09.
 • (20:00)

Međunarodna skupna izložba ’90e: Ožiljci’ i samostalna izložba Sandra Đukića i Bojana Salaja

Otvorenje dviju izložbi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka održati će se u utorak, 27. srpnja 2021. od 20 sati....

Detaljnije

Izložba
 • 06.07. – 30.07.
 • (20:00)

Izložba Mislava Lešića Realizam ćorava sokaka u Galeriji Kortil

U utorak 6.7. u 20 sati Galerija Kortil otvara izložbu Mislava Lešića Realizam ćorava sokaka, a za sve zainteresirane izložba će ostati otvorena kroz cijeli 7. mjesec....

Detaljnije

Koncert
 • 31.07.
 • (16:00)

On the Terrace Open Air – party elektronske glazbe

Po uzoru na europske i svjetske trendove po prvi puta se održava „On the Terrace Open Air“, koncept koji obuhvaća glazbu, vizualnu umjetnost te ugostiteljski sadržaj na povijesnoj lokaciji kao što je Trsatska gradina....

Detaljnije

Izložba
 • 02.08. – 14.08.
 • (17:00)

Jednog dana život će biti lijep

U ponedjeljak, 2. kolovoza u Galeriji Kortil (Strossmayerova 1) bit će otvorena audio-vizualna izložba “Jednog dana život će biti lijep” Barbare Matejčić i Ane Opalić, a koju ćete moći posjetiti sve do 14. kolovoza....

Detaljnije

Izložba
 • 04.08. – 31.08.
 • (00:00)

Pet godina glagoljice u Ronjgima 2015.-2020.

U Galeriji Juraj Klović održati će se skupna izložba radova sa internacionalne izložbe umjetničke keramike "Pet godina glagoljice u Ronjgima 2015.-2020."....

Detaljnije

Koncert
 • 07.08.
 • (21:30)

Tedi Spalato i Ante Gelo na Gradini

Tedi Spalato i Ante Gelo nastupiti će na Trsatskoj gradini u subotu 7. kolovoza u sklopu 16. Ljeta na Gradini....

Detaljnije