Njemački tjednik „Welt am Sonntag“ objavio je reportažu o Rijeci, njenoj povijesti, transformacijama kroz koje prolazi i dogodišnjem projektu Europske prijestolnice kulture.

Tekst je djelo autorice Céline Lauer koja je ispričala priču o našem gradu donoseći dio njegove povijesti i kulture u kontekstu nadolazećih zbivanja koji će koncentrirati pažnju kulturnjaka iz cijele Europe na „Luku različitosti“.

Lauer započinje s anegdotom iz povijesti grada vezanu uz ovdašnja nalazišta te govori o urbanističkoj i kulturološkoj vizuri Rijeke kojoj će doprinijeti veliki projekt Europske prijestolnice kulture kao prilika za ponovno konstruiranje identiteta grada u njegovom post-industrijskom periodu. Reporterka spominje i napuštene zgrade koje se ponovno želi staviti u funkciju kao što su Exportdrvo te objekti u bivšem industrijskom kompleksu Benčić, ali i projekt pretvaranja broda Galeb u podružnicu gradskog muzeja koji je opisan kao riječki „najspektakularniji projekt“.

Rijeka je okarakterizirana kao liberalna i pragmatična sredina koju obilježava spoj brojnih kultura te rastući kulturni sadržaj i značaj, uključujući onaj za filmove izdašnijih produkcija, a čitateljima su dane i kratke smjernice i savjeti za potencijalne posjetitelje.

Cijeli tekst naziva „U Rijeci počivaju skrivena blaga“ u izvornom obliku možete pročitati na web stranicama Welta.

Kalendar događanja