Projekt “Riječki program lokalnog partnerstva” provodi se od 2005. godine, kao specifičan projekt s ciljem razvijanja partnerskog i suodgovornog odnosa između građana i Grada Rijeke. O realiziranim projektima u protekloj godini govorila je ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević, istaknuvši kako su, uspoređujući utrošena sredstva proračuna i doprinos lokalne zajednice u obliku volonterskog rada i donacija postignuti značajni ekonomski učinci.

Projekti su ukupno vrijedni 449.489,57 kuna, s time da ukupna sredstva izdvojena iz gradskog proračuna iznose 220.231,57 kuna, dok doprinos zajednice iznosi čak 229.258,00 kuna. Najvrjedniji dio projekta, osim što je omogućeno brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture kod onih građana i mjesnih odbora koji su bili spremni na osobno angažiranje i učešće u rješavanju problema, predstavlja angažman volontera, kojih se u 2018. godini uključilo 370.

„Riječki program lokalnog partnerstva dobar je način rješavanja manjih komunalnih problema, u suradnji Grada koji osigurava početna sredstva te građana koji daju ideju, inicijativu i volonterski rad“, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, istaknuvši kako je ovaj projekt najbolji primjer participativnog budžetiranja.

Od oslikanih stepenica do obnovljenog košarkaškog igrališta

Projektima oslikavanja stepeništa koje spaja Strossmayerovu ulicu i ulicu Podhumskih žrtava, kao i postave urbanih separea u Kružnu ulicu, na novi način uređeni su dijelovi u središtu grada, dok su uređenjem košarkaškog igrališta u okviru Sportsko-rekreacijskog centra Zamet, kao i uvođenjem dodatnih sadržaja u dječjem parki u Ulici Žrtava fašizma između kućnih brojeva 6 i 8 obnovljena su igrališta za mlađe sugrađane.

Nadalje, projektom uređenja dvorišnog prostora Osnovne škole Vladimir Gortan broj škola
čiji su vanjski prostori uređeni kroz Riječki program lokalnog partnerstva popeo se na devet, završetkom i nastavkom uređenja prostora Place na Svetom Kuzmu dobit će se nova lokacija za druženje građana, sportske susrete, razna kulturna događanja i turističko odmorište, a uređen je i okoliš zgrade Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata na Zametu.

U razdoblju od 2005. do 2018. godine prijavljeno je ukupno 183 projekata, od čega je 93 projekata odabrano za realizaciju. Uspješno je do kraja 2018. godine realizirano ukupno 90 projekata, dok je u 2019. godini u tijeku realizacija devet novih projekata.